Hozzávalók
80 dkg csontos bárányborda, só, 5 evőkanál olívaolaj, őrölt fekete bors, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 ág rozmaring, 6 dkg vaj
medvehagymás krumplipüré:
1 kg főzni való burgonya (tisztítva mérve), só, 3 dl tej, maréknyi medvehagyma, 3 dkg vaj
az aszalt paradicsomos spárgához:
8 szál szólóspárga, só, 8 olajban eltett aszalt paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg vaj, őrölt fekete bors
1. A báránybordát lehártyázzuk,- ez pontosan olyan művelet, mint amikor a szűzpecsenyéről fejtjük le a hártyát -, 4 adagra vágjuk. (Ha minden harmadik csontnál elvágjuk, akkor 8-10 szeletet ad ki.) 1 liter vízben 4 deka sót kevergetve föloldunk (4 %-os sóoldal), a húst ebben pácoljuk, egy éjjelen át. Másnap jeges vízbe átrakjuk 1 órára, azután lecsöpögtetjük, leszárogatjuk.
2. Az aszalt paradicsomos spárgához a spárgákat 30-40 percre jéghideg vízbe áztatjuk. Ez felfrissíti a spárgát, még akkor is, ha zsenge, ráadásul majd meghámozni is könnyebb. Lecsöpögtetjük, és egy speciális spárgahámozóval vékony héjukat lehántjuk. Ehhez a fej alatt kb. ujjnyival a száron először lefelé, majd ugyanitt fölfelé húzzuk a hámozót. Csak ezután fordítunk rajta kissé, és innen is lehántjuk a héját. Addig ismételgetjük ezt a műveletet, míg körbe nem érünk. A spárga szárát kb. 4 milliméter vastagon elkezdjük karikákra vágni, a fejeket 6-7 centi hosszúságúra hagyjuk.
3. Egy lábasba kb. 1,5 deci vizet öntünk, enyhén megsózzuk, és dobhatunk bele egy citromkarikát is. A spárgafejeket belerakjuk, lefödve 4-5 percig gőzöljük. Ekkor hozzáadjuk az apróspárgát, összerázzuk, lefödve 3 percig gőzöljük. Leszűrjük, a négybe vágott aszalt paradicsomot, a finomra aprított petrezselymet és a vajat hozzáadjuk. Összerázzuk, megborsozzuk.
4. A krumplit kockákra vágjuk, egy lábasba rakjuk és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. 1 csapott evőkanál sót beleszórva puhára főzzük. 2 deci tejet turmixgépbe öntünk, a fölaprított medvehagymát hozzáadjuk, pürésítjük. A krumplit teljesen lecsöpögtetjük, a vajjal, a kissé megforrósított medvehagymás tejjel elektromos habverővel krémes állagú pürévé keverjük, szükség esetén a többi tejet is beledolgozzuk.
5. Egy serpenyőben az olívaolajat megforrósítjuk. A húsokat kétfelé válogatjuk, ami ujjnyi vastag, annak nagy lángon oldalanként 1 perc, ami kb. másfél ujjnyi vastag, annak oldalanként 2 perc sütés szükséges. A vastagabbakat az olívaolajra rakjuk, oldalanként 1 percig sütjük. Ekkor adjuk hozzá a vékonyabb szeleteket, így sütjük a húsokat oldalanként még 1-1 percig. Közben megborsozzuk, mellédobjuk a fokhagymagerezdeket és a rozmaringágakat is. Jól összerázzuk. A tűzről 1 percre lehúzzuk, a vajat a húsra téve hozzáolvasztjuk. (Ha a serpenyőbe tennénk, a forró olívaolajra, akkor pillanatok alatt barnára égne.) Visszatesszük a tűzre, még fél percig sütögetjük úgy, hogy közben az ízes zsiradékával folyamatosan öntözzük. A tűzről lehúzzuk, 3 percig pihentetjük, közben egyszer-kétszer megfordítjuk.
6. Tálaláskor a tányérokra medvehagymás krumplipürét halmozunk, a vajon megforrósított spárgákat melléfektetjük, aszalt paradicsomos ragujukkal leöntjük. A bordákat a csontoknál elvágjuk, akkor jó, ha az egész felületük szép rózsaszín, de nem véres, felállítva a tányérra rakjuk, vajas szaftjukkal meglocsoljuk.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 1018 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.