Nyárson sült garda

Hozzávalók:
garda, só, pirospaprika

A garda pikkelyeit, kissé ferdén tartott késsel vagy speciális halkaparóval a feje felé haladva mindkét oldalán lekaparjuk. A halat hasával magunk felé fordítjuk. A végbélnyílásnál beleszúrunk, hasát egészen a fejig felhasítjuk, a hasrészt kézzel kissé szétnyitjuk. A fej tövénél benyúlva a belső részeket kiemeljük. Ha volna benne ikra, azt félrerakjuk, a többit kidobjuk. Az így elkészített halat hideg vízben lemossuk, leszárogatjuk.
A garda, hasonlóan a keszeghez, jó szálkás, ezért húsát mindkét oldalon sűrűn beirdaljuk. A tihanyiak úgy tartják, hogy oldalanként 72 vágást kell ejteni úgy, hogy addig nyomjuk a kést, amíg egy roppanást hallunk, hogy az Y-szálkákat és a gerinctüskéket is biztosan átvágjuk.

4 rész sót 1 rész pirospaprikával összekeverünk, – ha sok a paprika, akkor megég, keserű lesz -, és kívül-belül alaposan a halba dörzsöljük. Annyi kb.1 centi vastag vadorgonaágat készítünk elő, ahány gardánk van. Ezek mindkét végét kihegyezzük, arról az oldalukról, ahová az uszonyos kerül, a vékony kérget is lehántjuk. A halakat a gerincük mentén fejjel lefelé úgy húzzuk rá, hogy a nyárs végét belülről a farkukba nyomjuk, olyasmi a művelet, mint amikor a karácsonyfa csúcsát fölhelyezzük. Ha közben valahol lehullott volna róla a paprikás só, oda még szórunk.

Közben szőlővenyigéből jókora halmot rakunk és meggyújtjuk. Amikor leégett és csak a forró parázs maradt, egy kupacba összehúzzuk az egészet. A gardanyársakat az izzó parázs körül kb. 60 fokos szögben a földbe szúrjuk úgy, hogy a halak a parázs fölé hajoljanak. Kb. 25 perc alatt pirosasra sütjük, de a nyársakat közben folyamatosan forgatjuk, hogy a parázsló tűz egyenletesen érje, nehogy a hal húsa megéjen.

Egy nagy kosarat káposztalevelekkel kibélelünk, a nyársakat belerakjuk. A tetejükre káposztalevelet rakunk, amire tiszta konyharuhát terítünk. Kb. 15 percre félrerakjuk, hogy a garda a gőzben jól „átgyöngüljön”, saját gőzében puhára párolódjon. Újbor kíséretében tálaljuk.