Hozzávalók:
12 kifejezetten húsos nagy csirkeszárny (1,5-1,6 kg), 1 púpozott kiskanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 púpozott kiskanál nagyon apróra reszelt (szinte pépesített) friss gyömbér, 3 gerezd fokhagyma, 14 dkg burgonyakeményítő (kukoricakeményítő is lehet), 4 evőkanál pirított mogyoró, 2 evőkanál pirított szezámmag
a fűszeres bevonathoz:
2 evőkanál szezámolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanálnyi reszelt gyömbér, 1 kiskanál Erős Pista (csilipaprikakrém), 5 evőkanál sötét szójaszósz, 5 evőkanál kukoricaszirup (méz is lehet), 1-1,5 evőkanál fehérborecet (almaecet, rizsecet vagy balzsamecet), 1 púpozott evőkanál mustár (magos mustár is lehet), 1 evőkanál barna cukor
a sütéshez:
bő olaj
1. A csirkeszárnyakat, miután a maradék tollakat, szőrőket lekapartuk róla, a forgónál kettévágjuk, hegyes végüket lecsapjuk. Tálba rakjuk, a sóval, a borssal a gyömbérrel és a pépesített fokhagymával alaposan bedörzsöljük. Egyesével a keményítőben megforgatjuk, majd tepsiben szétterítjük rászórjuk és jól összeforgatjuk. Akkor jó, ha a csirkefalatokat a keményítő vékonyan bevonja mindenhol.
2. A fűszeres bevonathoz a szezámolajat serpenyőben kissé megforrósítjuk, a pépesre zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért hozzáadjuk, kevergetve fél percig pirítjuk. Az Erős Pistát a fokhagymához adjuk, újabb fél percig pirítjuk. A többi hozzávalót belekeverjük, 1-2 percig forraljuk. Félrehúzzuk.
3. Nagy serpenyőben bő olajat forrósítunk (kb. 170 ºC), az előkészített szárnyakat nagy lángon 7 percig sütjük benne, majd kiemeljük és lecsöpögtetjük. Több részletben készítjük, hogy optimálisan süljön.
4. Következhet a második sütés: az olajat egy kicsit jobban megforrósítjuk (kb. 180 ºC) az elősütött szárnyakat több részletben újra a bő olajba rakjuk és 10 percig sütjük, közben párszor megforgatjuk. Szűrőlapáttal átszedjük egy rácsra.
5. A fűszeres mázat újra megforrósítjuk, – ehhez ha kell, 2-3 evőkanál vizet is hozzáadunk -, a ropogósra sült szárnyakat és a pirított mogyorót hozzáadjuk, összerázzuk-összekeverjük. Akkor jó, ha a máz vékonyan bevonja a húst. Tálaláskor pirított szezámmaggal hintjük meg.
4 főre
kb. 1 óra
Egy adag: 576 kcal
5/3
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.