Csülöktatár avagy Bodrogi húspástétom (Bodrogi Gyula receptje nyomán)


Hozzávalók:
egy nagyobb hagyományos pácolású füstölt csülök, 4-5 babérlevél, 1-2 kiskanál egész fekete bors, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma
a fűszerezéshez (1,1 kg darált húsra számítva):
fél kiskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál őrölt kömény, kb. 1 kiskanál majoránna, 2 evőkanál pirospaprika, 3-4 kisebb lilahagyma finomra vágva, 5 gerezd pépesre zúzott fokhagyma, 3 evőkanál Worchester szósz, 3-5 evőkanál mustár, 3-5 evőkanál csípős ketchup, 3-4 evőkanál sörhab (ez el is maradhat), 6-8 dkg vaj, só
a tálaláshoz:
forró pirítós, paprika, paradicsom, újhagyma vagy lilahagyma

1. A csülköt babérlevéllel, egész borssal, fölszeletelt fokhagymával és hagymával fűszerezett vízben puhára főzzük. A levéből kiemeljük, megvárjuk amíg langyosra hűl, majd miután a csontot kiemeltük belőle, kétszer ledaráljuk. Ha úgy ítéljük meg, hogy sok a zsír rajta, akkor abból nem kell mind bele, csak annyi, hogy se száraz, se túl zsíros ne legyen. A füstölt levet leszűrjük, és akár le is fagyaszthatjuk, káposztához, babhoz, lencséhez kitűnő!
2. A darált húst ezután a borssal, a köménnyel, a morzsolt majoránnával, a pirospaprikával, a finomra vágott lilahagymával, a pépesre zúzott fokhagyma, a Worchester szósszal, a mustárral, a csípős ketchuppal, a sörhabbal és a szobahőmérsékletű vajjal jól összedolgozzuk, megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk.
3. Forró pirítósra kenve fogyasztjuk, és tehetünk mellé fölszeletelt paprikát, paradicsomot, lilahagymát vagy újhagymát is.

Jó tanács
– Ha marad belőle, és a hűtőben tároljuk, a zsírtól megkeményedhet. Ilyenkor 1-2 evőkanál tejföllel lehet újra kenhető állagúvá lágyítani.

8 főre
Elkészítési idő: 20 perc + a csülök főzése
Egy adag (pirítós nélkül): 576 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.