Sólet töltött libanyakkal


Hozzávalók:
80 dkg száraz tarkabab, 12 dkg libazsír, 2-3 vöröshagyma (30 dkg), 20 dkg gersli, 5-6 gerezd fokhagyma, 1,5 evőkanál pirospaprika, só, őrölt fekete bors, 1 babérlevél, 1,3 kg füstölt marhaszegy, 2 füstölt libacomb
a töltött libanyakhoz:
50 dkg bőr nélküli libahús (lehet az olcsóbb marhahús is), 15 dkg bőrös libaháj, 20-20 dkg pecsenyelibamáj és csiperkegomba, 1 kisebb vöröshagyma, 2 evőkanál libazsír, 1 tojás, kb. 1 kiskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 csapott kiskanálnyi szárított majoránna, kakukkfű és rozmaring, 2 nagy konyhakész libanyak bőr

1. A főzést megelőző este a babot annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Másnap leszűrjük.
2. Praktikus előre elkészíteni a töltött libanyakat is. Ehhez a libahúst a hájjal együtt ledaráljuk. A pecsenyemájat fél percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk, ahogyan a megtisztított gombát is. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és a fölolvasztott libazsíron megfuttatjuk. Rárakjuk a májat és a gombát, nagy lángon 4-5 percig pirítjuk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd a darált húshoz adjuk. A tojást beleütjük, megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és az elmorzsolt szárított zöldfűszerekkel fűszerezzük. Az esetleges tokoktól, nyelőcsőtől gondosan megtisztított libanyak bőrökbe töltjük, végeiket a hurkához hasonlóan hurkapálcikával elkötjük. Fontos, hogy ne töltsük szorosan, ne durranjon szét sütés közben. Pár helyen hústűvel megszurkáljuk.
3. Egy olyan lábasban, amit majd a sütőbe is betehetünk, a zsírt megforrósítjuk (lehet a fölkockázott háj kisütött zsírja is), és a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Az áztatott babot hozzáajuk. A gerslit jól megmossuk, azt is a babhoz adjuk. A zúzott fokhagymával és a pirospaprikával fűszerezzük, de sózni még nem kell, hisz általában elég hozzá a füstölt hús sósága is! Megborsozzuk, és annyi (kb. 3 liter) vízzel öntjük föl, hogy bőségesen ellepje, majd belerakjuk a babérlevelet, a marhaszegyet, a füstölt libacombokat, a töltött libanyakakat és az alaposan megmosott tojásokat is.
4. Nagy lángon fölforraljuk, kis lángra állítjuk, további 10 percig főzzük, majd a levéből lemerünk kb. fél liternyit, ez a tálalásnál segít tökéletesíteni a sólet állagát és ízét. A készülő sóletet lefödjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (140 ºC) 2,5 órán át sütjük-pároljuk. Ha túl sűrű lenne, – akár másnap is-, a félretett lével hígíthatjuk. Ha nem lenne elég sós a sólet, a félretett lébe tegyünk sót, esetleg más olyat, aminek híját érezzük, és így ízesítsük utána a sóletet.

Jó tanács
– Főzhetjük bográcsban is.

10 főre
Elkészítési idő: 3,5 óra + a bab áztatása
Egy adag: 1126 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.