Indiai currys csirke


Hozzávalók:
5 db kisebb csirkecomb (1 kg), 4-5 gerezd fokhagyma, kb. 3 centis darab gyömbér, kb. 1 dl olaj, 1,5 kiskanál kurkuma, kb. 1 kiskanál csiliporral 1,5 kiskanál só, 2 közepes (20 dkg) fehérhagyma, 1 csokor friss korianderzöld, 1 csapott kiskanál őrölt római kömény, kis darab fahéj, 2-3 babérlevél, 5-6 szem szegfűszeg, 1-2 csillagánizs, 20 dkg passzírozott paradicsom, 1 dl (100 gramm) natúr görög joghurt, 1 kiskanál szárított menta, fél kiskanál garam masala fűszerkeverék, 2 evőkanálnyi durvára vágott korianderzöld

1. A csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, majd a bőrét lehúzzuk. A fokhagymát is, a gyömbért is apróra vágjuk, majd külön külön, 1-1 evőkanál olajjal, merülőmixerrel pürésítjük. A húst tálba rakjuk, 1 kiskanálnyi fokhagymapürével, 1 kiskanálnyi gyömbérpürével, fél kiskanálnyi kurkumával, 1/4 kiskanál csiliporral, 1 kiskanál sóval és 1 evőkanál olajjal alaposan bemasszírozzuk. Letakarva 1 órán át pácoljuk.
2. A fehér hagymát fölaprítjuk, kisebb tálba szórjuk. A korianderzöldet durvára vágjuk, szárából 2 evőkanálnyit fölaprítva a hagymához adunk. 3 evőkanál hideg vizet öntünk rá, és merülőmixerrel pürésítjük. Tálba rakunk 1 csapott kiskanál őrölt római köményt, 1 csapott kiskanál kurkumát, 2/3 kiskanál csiliport, és egy kevés hideg vízzel (kb. 1 dl) simára keverjük.
3. Serpenyőben fél deci olajat megforósítunk, ez kb. 2 perc. A pácolt csirkét hozzáadjuk, 7-8 percig pirítjuk, majd a tüzet elzárjuk alatta, és a húsokat kiveszük. Zsírjában a fahéjat, a babérlevelet, a szegfűszeget és a csillagánizst kb. fél percig kevergetve pirítjuk, ehhez még elég forró a zsiradék. Hozzáadunk 1-1 kiskanálnyi gyömbér- és fokhagymapürét, újra alákapcsolunk a tűznek, kevergetve fél percig pirítjuk a fűszereket. Következik a hagymapüré, 2 perc pirítás, majd a passzírozott paradicsom, és újabb 2 perc pirítás. Megsózzuk, -kb. fél kiskanálnyi kerül bele -, lefödve 5 percig pároljuk. Ezalatt a leve elfő, és a zsiradék egy kicsit elválik benne. A csirkét rárakjuk, a vízzel elkevert fűszerkeveréket hozzáadjuk, a tálat 0,5-1 deci vízzel kiöblítjük, ezt is hozzáadjuk. Lefedjük, kis lángon 5 percig pároljuk. A joghurtot kiskanállal kikeverjük, így adjuk a készülő curryhez. 4 deci meleg vizet öntünk hozzá, fölforraljuk, a mentával és a garam masalával fűszerezzük. Lefödve, kis lángon 20 percig pároljuk. A durvára aprított korianderzölddel meghintjük, és fedő nélkül, nagy lángon 3-5 percig forraljuk, hogy a szaftja kissé besűrűsödjön. Akkor jó, ha kb. olyan lesz, mint egy jó marhapörkölt szaftja.
4. Naan kenyérrel tálaljuk, amit a szaftba tunkolgatva fogyasztunk.

Jó tanács
– Aki alacsony szénhidráttartalmú diétát tart, naan kenyér nélkül, párolt zöldségekkel tálalja.

4 főre
1 óra + a hús pácolása
Egy adag (naan kenyér nélkül): 528 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.