Hozzávalók:
1,6 dl jó kézmeleg (kb. 38 ºC) víz, 2 kiskanál kristálycukor, 1,5 kiskanál porított sütőélesztő, 25 dkg finomliszt, fél kiskanál só, késhegynyi sütőpor, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanálnyi fölaprított korianderzöld
a tetejére:
8 dkg vaj, 3-4 gerezd fokhagyma, nagyszemű só
1. A vizet tálba öntjük, a cukrot és az élesztőt kevergetve föloldjuk benne. 10-15 percre félretesszük, hogy az élesztő elkezdhessen dolgozni. A lisztet a sóval és a sütőporral összeforgatjuk, majd az élesztős keveréket és 1 evőkanál olajat hozzáadunk. Először fakanállal kevergetjük, majd enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk. Enyhén beolajozott tenyérrel kb. 5 perc alatt jól kezelhető tésztát gyúrunk belőle, amit tálba rakunk, egy kevés olajjal lekenünk. Folpackkal letakarjuk, és 35 ºC-os sütőben, 90 percen át kelesztjük.
2. Ezután gyúrólapra borítjuk, és 8, egyenként kb. 5 dekás részre osztjuk. Ezeket egyenként kissé meggömbölygetjük.A vajat tálba rakjuk, a pépesre zúzott fokhagymát hozzáadjuk, és fél percre a mikróba tesszük, hogy a vaj fölolvadjon.
3. A tésztacipókat egyenként 20×13 centis lappá nyújtjuk, a tetejükre durvára vágott korianderzöldet szórunk, amit a sodrófával kicsit bele is nyomkodunk. Megfordítgatjuk, ezt a felületüket egy kevés hideg vízzel lekenjük. Nagy serpenyőt forrósítunk, és vizezett oldalukkal lefelé belerakjuk a tésztákat. nagy lángon oldalanként kb. 2 perc alatt megsütjük.
4. Tányérra rakjuk, az olvasztott fokhagymás vajjal lekenjük, durva szemű sóval megszórjuk. Így rétegezzük egymásra. Csak frissen finom.
8 darab
Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés
Egy darab: 222 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.