Eszterházy pulykatokány (fehérborral, tejszínnel, zöldséggel)


Hozzávalók:
1 kg pulykafelsőcombfilé, 25 dkg vöröshagyma, 25 dkg sárgarépa, 12 dkg petrezselyemgyökér, 12 dkg zeller, 2 evőkanál sertészsír, 3 babérlevél, kb. 2 kiskanál só, 5 dl zamatos fehérbor, 2 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 púpozott kiskanál kristálycukor, fél citrom reszelt héja és kifacsart leve, 2 dl tejföl, 2 dl zsíros főzőtejszín, 2 kiskanál finomliszt

1. A combfilét először szeletekre, majd a kisujjnyinál kicsit kisebb csíkokra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a kétféle répát és a zellert gyufaszálnyi csíkokra metéljük.
2. A zsírt magas falú serpenyőben megforrósítjuk, a hagymát rászórjuk, kb. 1 mokkáskanál sóval megszórjuk, kevergetve 7-8 perc alatt megfonnyasztjuk, kissé megpirítjuk, félidőben a babérlevelet is hozzáadjuk. Rárakjuk a pulykahúst, amit körös-körül fehéredésig pirítunk, ez újabb 7-8 perc. 3 deci borral fölöntjük, a mustárral ízesítjük, megborsozzuk, 1 púpozott kiskanál sóval, a cukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével ízesítjük. Lefödve, közepes lángon 20-25 percig pároljuk.
3. A fölcsíkozott zöldséget hozzáadjuk, a maradék borral és 2 deci vízzel fölöntjük, lefödve együtt 15 percig pároljuk.
A tejfölt a tejszínnel, a liszttel és 2 deci hideg vízzel simára keverjük, a zöldséges pulykatokányhoz öntjük, kevergetve 3-4 percig forraljuk, ha kell, utánaízesítjük.
4. Zsemlegombóccal, párolt rizzsel, krumplikrokettel vagy főtt tésztával tálaljuk.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (köret nélkül): 631 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.