Hozzávalók:
30 dkg fekete bab vagy vörösbab (lehet 75-80 dkg konzervbab is), 4-5 babérlevél, só, 3 vöröshagyma (30-35 dkg), 6 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál sütéshez való olívaolaj (lehet zsír is), kis darab egész fahéj, 1 kiskanál szárított origano, 1 csapott kiskanál őrölt római kömény, 1 csapott kiskanál csilipor, 1 mokkáskanál szárított csilipaprika, 1,2 kg inkább durvára, mint finomra darált marhahús (legjobb a nyak), 1 kiskanál füstölt pirospaprika, 1 kiskanál nem csípős pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 400/250 gramm konzerv, hámozott kockázott paradicsom, 8 dl víz, 4 evőkanál barbecue szósz, 2 evőkanál Worchester szósz, fél-fél piros, zöld és sárga kaliforniai paprika, 5 dkg keserű csokoládé
a tálaláshoz:
tejföl, reszelt cheddar sajt, újhagyma zöldje, korianderzöld, tortillacsipsz
1. A szárazbabot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és tiszta vízben 1-2 babérlevéllel meg egy púpozott kiskanál sóval kb. 50 perc alatt puhára főzzük, közben néha belekeverünk. Ezután leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
2. Közben a hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és az olajon 6-8 perc alatt megfonnyasztjuk, kissé megpirítjuk, az utolsó 2 percre a fokhagymát, a többi babérlevelet, a fahéjat, az origanot, az őrölt római köményt a csiliport és az őrölt csilit is hozzáadjuk. Ekkor kerül rá a hús, amit néha megkevergetve 8-10 perc alatt megpirítunk. Megsózzuk (kb. 1,5 kiskanálnyi kell), a füstölt pirospaprikával, a pirospaprikával és a borssal fűszerezzük.
3. A konzerv hámozott kockázott paradicsomot hozzáadjuk. 4 deci vizet ráöntjük, a barbecue szósszal és a Worchesterrel ízesítjük. Letakarva, kis lángon kb. 30 percen át főzzük. Ekkor 2 deci vizet öntünk hozzá, mert jó szaftosnak kell lennie. Lefödve újabb 30 percig főzzük.
4. A kaliforniai paprikát 1 centis kockákra vágjuk, a fűszeres húshoz keverjük a fölkockázott csokival együtt. 2 deci vizet öntünk rá, ha kell utánaízesítjük, lefödve kb. 15 percig együtt pároljuk. Közben a babot lecsöpögtetjük, hideg vízzel leöblítjük, a húshoz adjuk, pár perc alatt összeforraljuk.
5. Tálaláskor fölkarikázott újhagymazölddel és durvára aprított korianderzölddel megszórjuk, a tetejére adagonként 1-1 evőkanál tejfölt rakunk, amit reszelt cheddar sajttal meghintünk. Végül beletűzdelünk néhány tortillacsipszet is.
6 nagy adag
Elkészítési idő: 2 óra + a bab áztatása
Egy adag: 954 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.