Sült csirkemell tejszínes gombamártással és párolt rizzsel



Hozzávalók
a körethez: 2 dl (20 dkg=200 gramm) rizs, 1 kiskanál só, olaj
a tejszínes gombamártáshoz: 1 kisebb (8 dkg) vöröshagyma, 25 dkg csiperkegomba, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csapott kiskanál finomliszt, 1 dl tej, 2 dl főzőtejszín, 1 evőkanál tejföl
a natúr csirkemellhez:
kb. 45 dkg csirkemellfilé, só, őrölt fekete bors, 3 evőkanál olaj a sütéshez
a díszítéshez:
petrezselyem, 1 paradicsom fele

1. Először a rizst készítjük el.
– “klasszikus” megoldás: a rizst tálba szórjuk, hideg vizet öntünk rá, habverővel keverve a rizst megmossuk, szűrőbetétbe öntve teljesen lecsöpögtetjük. (A mosást el is hagyhatjuk!) 4 deci vizet kisebb fazékban fölforralunk. Egy kisebb lábasban 2 evőkanál olajat forrósítunk, a rizst beleszórjuk, többször belekeverve megforrósítjuk, de vigyázzunk, ne piruljon meg! 1 kiskanál sóval ízesítjük, amit vagy a főzővízbe vagy a rizsre szórunk. A forró vizet a rizsre öntjük, lefedjük, kis lángon kb. 5 percig főzzük, ezalatt a tetejéről láthatóan elforr a víz. A tűzről lehúzzuk, a teteje alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, és így hagyjuk a rizst megpuhulni, kigőzölni.
– “mikrós megoldás”: a rizst tálba szórjuk, hideg vizet öntünk rá, habverővel keverve a rizst megmossuk, szűrőbetétbe öntve teljesen lecsöpögtetjük. (A mosást el is hagyhatjuk!) Ráöntünk 4 deci (400 gramm) vizet, 1 kiskanál sóval ízesítjük, hozzáadunk 1 evőkanál olajat összekeverjük. Maximális fokozaton (1.0) 4 perc alatt a vizet fölforraljuk. Ekkor folpackkal lefedjük, a mikró teljesítményét 40 %-ra visszavesszük (0.40), és a rizst 14 percig pároljuk.
– a “lusta szakács megoldás”: 4 deci, azaz 400 gramm vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük, 1 evőkanál olajat hozzáadunk. beleszórjuk a rizst, lefedjük, 4-5 percig főzzük, amíg a tetejéről le nem fő a víz. A tűzről lehúzzuk, a teteje alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, és így hagyjuk a rizst megpuhulni, kigőzölni.
2. Következő lépésként előkészítjük a húst. Ehhez a mellfiléket kissé lapjában 6, nem túl vastag szeletre vágjuk. Ahol az így kapott hússzelet vastag, lapjában bevágjuk, kihajtjuk. Megnedvesített klopfolóval kiklopfoljuk.
3. Következik a gombamártás elkészítése. Ehhez a hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra vágjuk. A gombát folyó hideg víz alatt megmossuk, homokos részeit levágjuk, majd a gombát fölszeleteljük. Annyi petrezselymet vágunk finomra, hogy 2 evőkanálnyi legyen.
4. Szélesebb lábasban, – hogy a gomba megpirulhasson -, az olajat kissé megforrósítjuk, a hagymát beleszórjuk, és közepes lángon 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk, közben csipetnyit sózzuk. Ezután 1 deci vizet öntünk rá, és 2-3 percig így pároljuk a hagymát. Amikor újra a zsírjára sült, a gombát hozzáadjuk, 5-6 percig pirítjuk, a végén megsózzuk, megborsozzuk, a fele petrezselyemmel fűszerezzük. A liszttel meghintjük (lisztszórás), fél percig kevergetve pirítjuk, azután a tejjel, a tejszínnel és a tejföllel mártás sűrűségűre főzzük. Ha túl sűrű lenne, tejjel vagy vízzel hígíthatjuk. Félrehúzzuk.
5. Mártás kész, köret kész, következhet a hús sütése. Serpenyőt a tűzre tesszük, és 1 percig magában forrósítjuk. Ekkor 3 evőkanál olajat beleöntünk, majd fél perc elteltével rárakjuk a mellszeleteket. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, kb. 1,5 percig sütjük, majd megfordítjuk, a másik oldalát is sózzuk, borsozzuk, 1-1,5 percig sütjük.
6. Tálaláskor a rizst tányérra halmozzuk, a gombamártással körülöntjük, végül a mártásra rátesszük a sült csirkemellet. Fölaprított petrezselyemmel és egy kis paradicsommal díszítjük.

Jó tanács
– A fél, egyenként kb. 15 dekás csirkemelleket egészben is megsüthetjük. Ehhez forró olajon oldalanként kb. 1 perc alatt elősütjük, közben kissé megsózzuk, megborsozzuk. Ezután sütőbe toljuk, és légkeveréses vagy alsó felső sütéssel, 180 C-on 14 percig sütjük. Ezután pár percig pihentetjük, közben zsírjával többször meglocsoljuk. Fölszeletelve tálaljuk.

3 főre
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Egy adag (körettel): 858 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.