Töltött dagadó párolt káposztával és petrezselymes krumplival


Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott sertésdagadó, bő 1 kiskanálnyi só, őrölt fekete bors, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 dkg olvasztott zsír vagy 2 evőkanál olaj, 1 csapott kiskanál köménymag
a töltelékez:
1 kisebb vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 2-3 szelet füstölt szalonna, 1 kiskanál sertészsír, 4 szikkadt zsemle vagy ennek megfelelő súlyú kenyér, 2 tojás, kb. 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál majoránna
a hús sütéséhez:
6 dkg olvasztott zsír vagy 4 evőkanál olaj
a pecsenyeléhez:
1 mokkáskanál sűrített paradicsom
a párolt káposztához:
1 kg lila káposzta (fehér is lehet), só, 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál kristálycukor, 1 fej vöröshagyma, fél kiskanál őrölt köménymag (egész is lehet), 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál fehérborecet vagy 10 %-os ételecet
a petrezselymes burgonyához:
1,5 kg burgonya, só, 1 nagy csokor petrezselyem, 6 dkg vaj (lehet olaj is), őrölt fekete bors

1. A dagadót a szélesebbik oldalánál kezdve lapjában, hosszában felszúrjuk, a mélyedést ujjal kitágítjuk, hogy legyen helye a tölteléknek. A húst sóval, borssal kívül-belül bedörzsöljük.
2. A párolt káposztához a káposzta torzsáját kivágjuk, a fejet vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. 1 púpozott evőkanál sóval összeforgatjuk, kb. 30 percre félrerakjuk.
3. A töltelékhez a hagymát és a petrezselymet finomra, a szalonnát kis kockákra vágjuk. Utóbbit serpenyőben, a zsírt is hozzáadva pörcösre sütjük. A hagymát rádobjuk, 1-2 perc alatt megfonnyasztjuk, majd belekeverjük a petrezselymet is és a tűzről lehúzzuk. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, tálba rakjuk. A tojásokkal és a szalonnás petrezselymes hagymával, összedolgozzuk, megsózzuk, a borssal, a majoránnával fűszerezzük A dagadóba töltjük, a nyílást hústűvel összetűzzük.
4. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit cikkekre vágjuk, a fokhagymával együtt tepsibe szórjuk.
Az olvasztott zsírral meglocsoljuk, a köménnyel megszórjuk. Összeforgatjuk, a töltött dagadót ráültetjük. Az olvasztott zsírral meglocsoljuk, 2,5 deci vizet öntünk alá és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) 60 percig sütjük. Ezután a fóliát levesszük róla, újabb 2,5 deci vizet öntünk alá, és 180 ºC – os sütőben, a húst továbbra is szorgalmasan locsolva újabb 25 perc alatt pirosasra sütjük. Félretéve 10 percig pihentetjük, ezalatt megfőzzük a pecsenyelevet. Ehhez a pecsenye tepsiben maradó kb. 3 decinyi szaftját hagymástól serpenyőbe öntjük, a sűrített paradicsommal ízesítjük. A tetején lévő zsírba szórjuk a lisztet, és megvárjuk, amíg a zsír azt beissza. Tűzre tesszük, pár percig forraljuk, merülőmixerrel pürésítjük, majd leszűrjük.
5. A besózott káposztát hideg vízzel leöblítjük, kinyomkodjuk. Az olajat lábasba öntjük, és a cukrot világosbarnára pirítjuk rajta. Először a hagymát, majd a káposztát keverjük bele. A köménnyel és a borssal fűszerezzük, lefödve, kis lángon kb. 25 perc alatt puhára pároljuk, közben többször megkeverjük, ha kész, az ecettel pikánsra ízesítjük, esetleg utánasózzuk.
6. A petrezselymes burgonyához a burgonyát 2,5-3 centis kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük. A petrezselymet apróra vágjuk, nagy serpenyőben, az olvasztott vajon megfuttatjuk. A krumplit rárakjuk, összeforgatjuk, megborsozzuk, ha kell utánasózzuk.
7. A pihentetett töltött dagadót ujjnyi vastagon fölszeleteljük, tányérra rakjuk, ízes pecsenyelevével körülöntjük és melléhalmozzuk a petrezselymes krumplit meg a párolt káposztát.

5 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag:1183 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.