Csirkemell cordon bleu (sonkával, sajttal töltött rántott csirkemell) rizibizivel


Hozzávalók:
8, egyenként 15-16 dkg-os csirkemellfilé, só, őrölt fekete bors, 8 nagy szelet trappista sajt (lehet füstölt sajt is), 8 nagy szelet gépsonka, kb. 8 evőkanál finomliszt, 6 nagy tojás, kb. 16 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj
a körethez:
30 dkg fagyasztott zsenge zöldborsó, só, fél kiskanál kristálycukor, 3 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 50 dkg jázminrizs, 3-4 evőkanál olaj

1. Az a cél, hogy a csirkemellből minél nagyobb, téglalap alakú szeletet alakítsunk ki. Ehhez lapjában, egyharmadnyi vastagságban bevágjuk, kihajtjuk. Ezután megfordítjuk, és a vastag 2/3 részét lapjában félbevágjuk, kihajtjuk. Nem túl vékonyra kiklopfoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk.
2. Egy sajtszeletet kisssé összehajtunk, majd a sonkába csomagoljuk és a hússzelet egyik felére tesszük. Akkor jó, ha sehol nem lóg le róla. A hús szabadon maradt felét ráhajtjuk. Ugyanígy készítjük elő az összes csirkemellet. Kb. fél órára berakjuk a mélyhűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, könnyebb legyen panírozni.
3. A zöldborsót kisebb lábasba szórjuk, 2 deci vizet öntünk rá, enyhén megsózzuk, a cukorral ízesítjük, puhára főzzük, leszűrjük. A vajat fölolvasztjuk, a finomra vágott petrezselymet megfonnyasztjuk rajta, majd a borsót is hozzákeverjük. A rizst átválogatjuk, hideg vízben megmossuk, szűrőbetétbe szórva teljesen lecsöpögtetjük. Kisebb lábasban az olajat megmelegítjük, a rizst rászórjuk, kevergetve megforrósítjuk. 1 kiskanál sót szórunk rá, 9 deci forrásban lévő vizet öntünk rá, lefedjük. Kis lángon addig főzzük, míg a leve láthatóan elfő róla. Ekkor félrehúzzuk, és fedő alatt kigőzöljük. Ha kész, a petrezselymes zöldborsóval összeforgatjuk.
4. A töltött csirkemelleket kívülről is kissé sózzuk, borsozzuk, majd a hagyományos módon, azaz lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Ezután a felvert tojásban és a morzsában még egyszer megforgatjuk.
5. Bő, forró olajban, többször megforgatva 8-9 perc alatt megsütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
6. Rézsútosan félbevágva a rizibizivel tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag (körettel): 1005 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.