Hal távol-keletiesen (üvegtésztával és sok zöldséggel)


Hozzávalók:
maréknyi szárított shiitake gomba, 25 dkg mungóbabcsíra, 2-3 kápiapaprika (kb. 15 dkg), 4-5 szál újhagyma, 15-20 dkg sárgarépa, diónyi darab friss gyömbér, 50 dkg afrikai harcsafilé (lehet másféle szálka – és bőr nélküli halfilé is), 1 evőkanál étkezési keményítő, 30 dkg üvegtészta, só, 4 evőkanál olaj, 6 evőkanál sötét szójaszósz (ha lehet többféle), 2 evőkanál méz, 2-3 evőkanál osztrigaszósz, 1 kiskanál darált csilipaprika, 1 evőkanál fekete rizsecet, 3 evőkanál szezámolaj

1. A szárított shiitake gombát kb. fél órára langyos vízbe áztatjuk. A babcsírával nincsen különösebb teendő. A többi zöldséget megtisztítjuk, a kápiát lapjában elfelezzük, majd újra kettévágjuk és így szeleteljük fel. Az újhagymát zöldjével együtt fölkarikázzuk, zöldjéből egy maréknyit tálaláshoz félrerakunk. A répát ugyancsak négybe vágjuk, ezután szeleteljük. A gyömbért finomra aprítjuk. A gombát lecsöpögtetjük, majd szélesebb csíkokra vágjuk.
2. A szálka és bőr nélküli halat 1 centis kockákra vágjuk, a keményítővel és 1 csapott kiskanál sóval összeforgatjuk.
3. A wokban vizet forralunk, megsózzuk, a gombát beledobjuk, 3 percig főzzük. A tésztát hozzáadjuk és az előírás szerinti ideig főzzük, közben a répát is beleszórjuk. Ezután leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
4. A sütéshez való olajat a szárazra törölt wokban megforrósítjuk, a keményítőtől kissé lerázott halat belerakjuk. Rázogatva 2-3 perc alatt megpirítjuk, a vége felé a gyömbért is rászórjuk. Következik a babcsíra, a kápia és az újhagyma. Továbbra is nagy lángon így pirítjuk az egészet 2-3 percig, közben egy keveset hozzáöntünk a gomba áztatólevéből is. Rárakjuk a lecsöpögtetett répás, gombás üvegtésztát. A szójaszósszal, a mézzel, az osztrigaszósszal, a csilivel, a rizsecettel és a szezámolajal ízesítjük. Továbbra is nagy lángon, rázva-keverve 2-3 perc alatt az egészet jól összeforgatjuk.
5. A félretett újhagymazölddel meghintve tálaljuk.

6 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 512 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.