Szárított (lassan sült) fűszeres császár


Hozzávalók:
1 kg húsos császárhús (sertés hasaalja szalonna), 1-1 dkg jódozatlan só és nitrites só, 1-2 kiskanál szárított bazsalikom, 2 kiskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál olaszos fűszerkeverék (általában origano, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, borsikafű és zsálya keveréke), 1 kiskanál őrölt koriander, fél kiskanál őrölt szerecsendió, 2 kiskanál füstölt pirospaprika, 1 kiskanál sumac (török fűszerkeverék) – ez el is hagyható

1. A húst, miután a bőrét levágtuk, a kétféle sóval alaposan bedörzsöljük. Szorosan folpackba csomagoljuk és a hűtőszekrény felső polcára téve 48 órán át érleljük-pácoljuk. Közben naponta többször megforgatjuk, hogy a só minél egyenletesebben átjárhassa.
2. Az összes fűszert egy kis tálban összekeverjük. A sóban érlelt húst kicsomagoljuk, a fűszerkeverékkel jó alaposan, vastagon bedörzsöljük. 16-os sonkahálóba bekötözzük, – akinek nincs hálója, spárgával is körbekötözheti, illetve enélkül is megsüthető.
3. A sütő középső rácsára téve, – alá tehetünk egy tepsit, hogy ami kicsöpög belőle, azt felfogja -, 70 ºC -on 10 órán át sütjük (szárítjuk). Szobahőmérsékleten hűlni, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. (Az 1 kg-os húsból 80-85 dkg kész fűszeres császár lesz.)
4. Fölszeletelve, friss paprika, paradicsom, újhagyma, retek és puha kenyér kíséretében tálaljuk.

8 főre
Elkészítési idő: 40 perc + sózás + sütés
Egy adag (kiegészítők nélkül): 445 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.