Hozzávalók:
1-1,2 kg kicsontozott sertéstarja, só, 3-4 gerezd fokhagyma, 5-6 evőkanál olaj, 3 evőkanál mustár, 1 kiskanál csípős Piros Arany, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a sütéshez:
kb. 1 dl olaj
a salátához:
50 dkg frissen fejtett bab (héjastól kb. 90 dkg), só, 2-3 babérlevél, 2 ág zellerzöld, 2-3 húsos paradicsom, tv paprika piros húsú paprika, 2 lilahagyma vagy 3 lila színű újhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 kisebb csípős zöldpaprika (lehet csípős Piros Arany vagy bors is) – aki nem szereti a csípőset, ki is hagyhatja, 1 evőkanál porcukor, 1 citrom leve (lehet almaecet, vörösborecet vagy fehérborecet is), 6-7 evőkanál extraszűz olívaolaj, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1. A húst 8 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, széleit, esetleges inas részeit bevágjuk. Körös-körül besózzuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk, az olajjal, a mustárral, a Piros Arannyal és a borssal összekeverjük. Egyenletesen a sózott húsokra kenjük.
2. Serpenyőben az olajat megforrósítjuk és a pácolt hússzeleteket oldalanként kb. 1,5 perc alatt elősütjük rajta, majd tepsibe rakjuk. Ha mind kész, zsírját ráöntjük és sütőbe toljuk. 80 ºC-os sütőben sütjük kb. 1 órán át, ezalatt bőven van idő elkészíteni a salátát.
2. A fejtett babot szűrőbe tesszük, folyó hideg víz alatt megmossuk. Lábasba rakjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi duplán ellepi. Megsózzuk, a babért és 1 ág zellerzöldet beledobunk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb.35 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítve hűlni hagyjuk, a babért és a zellerzöldet kidobjuk belőle.
3. Közben a többi zöldséget megmossuk. A paradicsomok szárát kimetsszük, a kétféle paprikát – a csípőset is ha kerül bele – kicsumázzuk, mindezeket babszemnyi kockákra vágjuk, ahogyan a megtisztított lilahagymát is. A petrezselymet és a másik ág zellerzöldet finomra aprítjuk. Mindezt tálba rakjuk, a babot hozzáadjuk.
4. A porcukorral és a citrom kifacsart levével ízesítjük, az olajat ráöntjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük.
5. Tálaláskor a tányérokra salátát halmozunk, ráfektetünk egy sült tarját, amit zsírjával kicsit lefényezünk.
Jó tanács
– Idényen kívül fagyasztott fejtett babból is készíthetjük.
– Fejtett bab helyett szárazbabból is készíthetjük, amit először átválogatunk, azután néhány órára hideg vízbe áztatunk.
– Letakarva hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.
8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag (salátával): 735 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.