Csongrádi hálós szűzsült


Hozzávalók:
egy kisebb sertésháló, 2 darab (egyenként kb. 50 dkg) szűzpecsenye, 2 evőkanál sertészsír, 1 púpozott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a kolbászhúshoz:
70 dkg darált sertésdagadó, 1 púpozott evőkanál sertészsír, 1 púpozott kiskanál só, 1 púpozott kiskanál pirospaprika, 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 gerezd pépesített fokhagyma
a lecsóhoz: 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg vöröshagyma, 40 dkg paradicsom, 70-80 dkg lecsópaprika vagy tv paprika, 1 kiskanál só, (opcionális fűszerek: őrölt fekete bors, fokhagyma, őrölt kömény), 1 kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál sűrített paradicsom, fokhagyma, kristálycukor, őrölt fekete bors, 1-2 mokkáskanál darált csípős paprika (Erős Pista)
a tarhonyához:
1 evőkanál sertészsír, 40 dkg házi tarhonya, 1 púpozott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csapott kiskanál pirospaprika
a díszítéshez:
paradicsom, paprika

1. A sertéshálót 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk, így kiázik a vér belőle, majd leöblítjük. Az áztatóvízbe tehetünk egy kevés citromlevet vagy ecetet is, ha a háló jellegzetes illatát kicsit tompítani szeretnénk.
2. A szűzpecsenyék tetején húzódó hártyát lefejtjük, majd a hús úgynevezett fejét és farkát levágjuk, mert ehhez a recepthez csak a törzse kell. (Az 50 deka szűzpecsenyéből 35 deka marad. A leeső részt brassóinak vagy ragulevesnek készíthetjük el.)
3. A kolbászhúshoz valókat jól összedolgozzuk. Nagy serpenyőben a zsírt megforrósítjuk és a
szűzpecsenyéket körös-körül megpirítjuk rajta, ez oldalanként kb. 1 perc. Közben megsózzuk, megborsozzuk. A hús mellett egy kisebb húspogácsát is sütünk a kolbászhúsból, hogy megkóstoljuk, szükséges e még ízesíteni.
4. A hálót jól lecsöpögtetjük, majd vágódeszkára terítjük. Az elősütött szűzpecsenyét a kolbászhússal körbetapasztjuk, – a legjobb megnedvesített kézzel dolgozni -, majd a hálóba burkoljuk úgy, hogy a háló egy rétegben körbevegye, de ne legyen több rétegben, mert akkor nem sül meg jól. Azt a részt ami nem kell, levágjuk. Tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 38 percig sütjük.
5. Amíg a hús sül, elkészítjük a köreteket, a lecsót és a tarhonyát. Előbbihez a szalonnát 0,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A paradicsomot, miután zöld szárát kiskéssel kimetszettük, a tetejükön kereszt alakban bevágjuk, majd fél percre forrásban lévő vízbe rakjuk. Leszűrjük, meghámozzuk, kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, kb. 3 centis kockákra daraboljuk.
6. A szalonnát abba a serpenyőbe, pontosabban zsiradékba szórjuk, amelyikben a húst elősütöttük, és zsírját kisütjük. A hagymát hozzáadjuk, kevergetve 8-10 perc alatt megpirítjuk. Közben kissé sózzuk, ha fűszerezzük borssal, fokhagymával vagy akár őrölt köménnyel is, azt is hozzáadjuk. Kissé félrehúzva a pirospaprikát hozzákeverjük, majd nyomban ráöntünk egy kis pohár vizet. A paradicsomot levével együtt azonnal rádobjuk, nehogy a pirospaprika megégjen, és a sűrített paradicsommal ízesítjük. Kis lángon 15-20 percig főzzük, közben 2-3 deci vizet is aláöntünk, mert az a cél, hogy egy sűrű paradicsomos alapunk legyen.
Ekkor a fölkockázott paprikát hozzáadjuk, a Piros Arannyal tüzesítjük, majd kis lángon 15-20 alatt puhára pároljuk.
7. A tarhonyához a zsírt lábasban megforrósítjuk, ha van szalonnabőrkénk vagy a füstölt húsról lefejtett bőrkénk, azt is dobjuk bele. A tarhonyát rászórjuk, és kevergetve színesre pirítjuk. Közben 1 liter vizet (füstöltlevet) fölforraljuk. A piruló tarhonyát megsózzuk, megborsozzuk, a végén a pirospaprikát hozzákeverjük, majd a forrásban lévő vízzel fölöntjük. Lefödve, kis lángon addig főzzük, míg a tetejéről láthatóan elfőtt a folyadék. Ekkor félrehúzzuk, a fedele alá tiszta konyharuhát fektetünk és a tarhonyát így, a saját gőzében hagyjuk teljesen megpuhulni.
8. A sült szűzpecsenyét, ha a sertésháló nem lenne kellően sült, serpenyőben kissé körbepirítjuk. 5 percig pihentetjük, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
8. A tányérokra tarhonyát és lecsót halmozunk, a hússzeleteket ráfektetjük. Paprikával és paradicsommal díszítjük.

6-8 főre
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Egy adag: 1000 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.