Hozzávalók:
80 dkg borjúapróhús (comb vagy lapocka), 2 kiskanál só, 2-3 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 közepes vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 12 dkg petrezselyemgyökér, 8 dkg zeller, 20 dkg csiperkegomba, 20 dkg kifejtett zöldborsó (fagyasztott is lehet), 5 dkg vaj, 1 kisebb csokor petrezselyem, 2 evőkanál finomliszt, 3 dl főzőtejszín, 1-1,5 evőkanál citromlé, 1 csapott evőkanál mustár
1. A borjúhúst 1,5 centis kockákra vágjuk, lábasba szórjuk, kb. 8 deci vizet ráöntünk. Ha fölforrt, leszedjük a habját, megsózzuk, a babérral és a borssal fűszerezzük. Választhatunk: a hagymát egészben beletesszük majd a főzés végén eltávolítjuk, vagy finomra vágva a húshoz adjuk. Lefödve, kis lángon kb. 40 perc alatt a húst félpuhára főzzük.
2. Ezalatt az összes zöldséget megtisztítjuk. A répát, a gyökeret meg a zellert csinos kis hasábokra (1,5×4 centis) vágjuk, a gombát fölszeleteljük. A zöldséghasábokat és a borsót a húshoz adjuk. Serpenyőben a vajat fölolvasztjuk, a gombát pár perc alatt kissé megpirítjuk rajta. A fölaprított petrezselyem felével meghintjük, elkeverjük, a zöldséges borjúhoz adjuk, együtt puhára főzzük.
3. A lisztet a tejszínnel meg egy kevés vízzel simára dolgozzuk, a becsinált levét ezzel sűrítjük. A citromlével és a mustárral pikánsra ízesítjük, ha kell, utánasózzuk, borsozzuk.
4. Párolt rizzsel tálaljuk, de kínálhatjuk zsemlegombóccal vagy burgonyagombóccal is.
6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy adag (köret nélkül): 512 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.