Szilvalekvárral töltött mézespuszedli


Hozzávalók kb. 120 darabhoz:
a tésztához:
20 dkg kristálycukor, 250 gramm (kb. 3 dl) víz (tej is lehet), 16 dkg porcukor, 8 dkg vaj (sütőmargarin is lehet), 2 tojássárgája,
60 dkg finomliszt (még jobb, ha az egyharmada fehér rozsliszt, 1 kiskanál (7,5 gramm) szalalkáli, 1 csapott kiskanál mézessütemény-fűszerkeverék, 10 dkg méz
a formázáshoz:
egy kevés finomliszt
a töltéshez:
1,25 kg igazi házi szilvalekvár
a mázhoz:
2 tojásfehérje, 20-25 dkg porcukor, 1-2 kiskanál citromlé

1. A cukrot lábasba szórjuk, közepes lángon barnára karamellizáljuk, de vigyázzunk, ne égjen meg. A vizet ráöntjük, majd kis lángon addig főzzük, míg a karamell a vízben föl nem olvad. A tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
2. A porcukrot a puha (szobahőmérsékletű) vajjal habosra keverjük, majd beledolgozzzuk a tojássárgáját is.
3. A lisztet tálba szórjuk, a szalalkálival és a mézessütemény-fűszerkeverékkel összeforgatjuk, az előzőekre szórjuk. A karamellt is hozzáöntjük, fakanállal jól összedolgozzuk. Ragacsos massza lesz belőle, de nem kell tovább lisztezni! Folpackkal letakarjuk és 10-12 órán át hűtőszekrényben dermesztjük.
4. Az elkészítés előtt 1 órával a hűtőből kivesszük, hogy felvehesse a szobahőmérsékletet. Ezután enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és 8 részre osztjuk. Egyenként 5 centi szélesre, 75-80 centi hosszúra nyújtjuk. A tészta egyik felére középen, egy csíkban szilvalekvárt halmozunk, majd a tészta másik felét ráhajtjuk, a tészták találkozásánál, a lekvár körül kissé lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
5. Előmelegített sütőben, kis lánggal (150 ºC) 18-20 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
6. A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével sűrűn folyósra felverjük, ez elektromos habverővel 2-3 perc.
7. A töltött mézesrudakat kissé ferdén jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük, egy rúdból kb. 15 szelet lesz. Ezután a tetejét a cukros mázzal lekenjük, de az is jó megoldás, ha a hagyományos módon beleforgatjuk a cukormázba. Utóbbi esetben nem lesz elég a cukormáz, így vagy többet csináljunk, vagy amire nem jutott, azt olvasztott csokoládéval vonjuk be. Jól záródó fémdobozban, száraz helyen hetekig eláll.

kb. 120 darab
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + több óra pihentetés
Egy darab: 75 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.