Mátrai borzaska pulykából (Borzas pulyka, Tócsnibundás pulyka)


Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé, 1 púpozott kiskanál só, frissen őrölt fekete bors, 3-4 evőkanál finomliszt
a bundázáshoz:
1,2 kg burgonya, 2 tojás, kb. 6 evőkanál finomliszt, 1 csapott evőkanál só, 1 csokor petrezselyem, 1-1 mokkáskanál őrölt köménymag és őrölt fekete bors, 4 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma
a tetejére:
6-7 dl tejföl, fél kiskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 4 gerezd fokhagyma, kb. 15 dkg reszelt sajt
a sütéshez:
olaj
a tálaláshoz:
savanyúságok, friss saláta, petrezselyem

1. A pulykamellet a rostjaira merőlegesen 12 szeletre vágjuk, kiverjük. A szeletek mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, majd a lisztben meghempergetve félretesszük.
2. A burgonyát megtisztítjuk, majd a reszelő kis lyukú oldalán át lereszeljük. Kicsit kinyomkodjuk, levét leöntjük, félretesszük. A burgonyát a tojásokkal, a liszttel, a sóval, a fölaprított petrezselyemmel, a köménnyel, a borssal, a pépesre zúzott fokhagymával és a finomra vágott hagymával összekeverjük. Ha túl masszív (sűrű) lenne, 1-2 evőkanál burgonyalével lágyítjuk.
3. A lisztezett hússzeleteket a burgonyás masszába forgatjuk úgy, hogy az körben mindenhol vékonyan bevonja. Következik a sütés, amire nagyon kell ügyelni. Ha az olaj hideg, a burgonyabunda lefolyik a húsról, ráadásul letapad az edény aljára; ha azonban túl forró, hirtelen pirul, és megéghet, anélkül, hogy a pecsenye átsülne.
4. A legjobb, ha egy széles szájú serpenyőben bő ujjnyi olajat forrósítunk, és a burgonyás masszából egy mokkáskanálnyit beleteszünk. Ha sercegve sülni kezd, de nem pirul erősen, akkor jó, belekerülhetnek a húsok. Oldalanként 3-4 percig kell sütni, majd lecsöpögtetjük, és tepsire fektetjük.
5. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Minden hússzeleten kb. 1 evőkanálnyi ízes tejfölt elkenünk, a sajtot rászórjuk. Jó közepesen forróra előmelegített sütőben (kb. 180 ºC) 6-8 perc alatt megsütjük.
6. Mivel a burgonyás bunda egyben laktató köret is, ezt a fogást önmagában, különféle salátákkal, savanyúságokkal tálaljuk, külön köretet nem igényel. Nagyétkűekne párolt rizst vagy rizibizit is kínálhatunk hozzá.

Jó tanácsok
– Amint a burgonyás masszát bekevertük, azonnal forgassuk bele és süssük a húst, mert ha sokat áll, megfeketedik.
– Ha nagyobb társaságnak készítjük, a húst megsüthetjük előre, és amikor a vendégek megérkeztek, csak a tejfölt kell rálocsolni, sajttal megszórni, majd sütőben készre sütni.
– Csirkemellet, sertés- illetve borjúkarajt vagy szálkamentes halfilét is süthetünk ugyanígy.

6 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag (savanyúság nélkül): 848 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.