Hozzávalók
a pesztóhoz:
15 dkg marinált pritamin paprika (marináltpaprika néven üvegben kapható), 3 közepes szem paradicsom, 5 dkg hámozott, szeletelt mandula, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1-1 mokkáskanál só, frissen őrölt fekete bors és origano, 6 dkg reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt, 1 dl olívaolaj
a főzéshez:
40 dkg orsótészta, só
1. Érdemes a pesztó készítésével kezdeni. Ehhez a paprikát lecsöpögtetjük, fölaprítjuk. A paradicsomot néhány másodpercre forrásban lévő vízbe rakjuk, kiemeljük, meghámozzuk, és egészen apró kockákra vágjuk. A mandulát és a zúzott fokhagymát egy teflon serpenyőben, 1 evőkanál olajon 5 percig kis lángom pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, az origanóval fűszerezzük. Ezután pürévé turmixoljuk. A reszelt sajtot belekeverjük, majd apránként belecsurgatjuk az olivaolajat is. Félretesszük.
2. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben a csomagoláson olvasható idő alatt megfőzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, de nem öblítjük át hideg vízzel, hanem a pestóval jól összeforgatjuk.
Jó tanács
– A tészta fűszeres sajtos íze a tetejére hintett több reszelt sajttal még intenzívebb lesz, sőt, néhány percre a forró sütőbe is betolhatjuk, hogy a sajt ráolvadjon.
– Aki szereti a halas ízeket, szardellapasztát is keverhet a tésztához, a csípős ízeket kedvelők pedig csípős paprikát is adhatnak hozzá.
4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 790 kcal