Pásztortarhonya


Pásztortarhonya

Hozzávalók:
15-20 dkg füstölt szalonna, 2 közepes (kb.25 dkg) vöröshagyma, 1 kg burgonya, kb. 30 dkg kemény (szeletelhető) parasztkolbász (virsli vagy cserkészkolbász is lehet), 50 dkg tarhonya (lehet gépi „úttörőgombóc” vagy házi is), kb. 2 kiskanál só, 1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika, fél kiskanál őrölt fekete bors

1. A szalonnát 0,5 centis kockákra vágjuk, bográcsba vagy lábasba szórjuk. Gyenge tűz fölé akasztjuk, hogy a szalonna zsírja kiolvadhasson, de ne égjen meg. Közben a hagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy nagyon finomra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, 2-2,5 centis kockákra vágjuk: A kolbászt, miután a bőrét lehúztuk, fölkarikázzuk.
2. A tarhonyát a szalonnazsírba, a pörcösödő szalonnára szórjuk, kevergetve félig megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a kolbászt. Így pirítjuk tovább néhány percig. Megsózzuk, megborsozzuk, megpaprikázzuk és azonnal, mielőtt a paprika megéghetne, kb. 1,3 liter vízzel fölöntjük. Az lenne jó, ha ez a víz forró lenne, de erre nem mindig van mód. A tüzet erősebbre vesszük (a bográcsot közelebb engedjük a tűzhöz) s a tarhonya levét kevergetve fölforraljuk. (Ha forró vízzel öntöttük föl, akkor maradhat gyenge tűz fölött, hisz így is forr.)
3. A burgonyát a már fövő tarhonyához keverjük. Lefödve, gyenge tűz fölött 15 percig főzzük, ezalatt láthatóan elfő róla a folyadék. Ekkor a tűzről levesszük és lefödve 15 percre félrerakjuk, így a forró gőzben készül el teljesen az étel. A végén megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük.

Jó tanács
– A pásztortarhonya ízét csemege vagy csípős Piros Arannyal, illetve Erős Pistával is megbolondíthatjuk.

8 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 670 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.