Lasagne


Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 60 dkg darált sertés- vagy marhahús (pulykacombfilé is lehet), 15 dkg sűrített paradicsom (paradicsompüré) vagy jóféle ketchup, 2 dl víz, 1 csapott kiskanál só, fél mokkásknál őrölt fekete bors, 1-1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű, bazsalikom és origano, 1 csomag (40 dkg) friss lasagnetészta (lehet száraztészta is)
a sajtos besamelmártáshoz:
8 dkg vaj vagy sütőmargarin (4-5 evőkanál olaj is lehet), 3 evőkanál finomliszt, 8-9 dl tej, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete vagy fehér bors, késhegynyi reszelt szerecsendió, 15 dkg reszelt sajt

1. Az olajat egy széles szájú serpenyőben vagy lábasban kissé megforrósítjuk, a húst kevergetve 4-5 perc alatt megpirítjuk rajta, majd a paradicsompürét is hozzáadjuk. Ezután a vízzel fölöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, a zöldfűszereket beleszórjuk, 4-5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzzuk.
2. A mártáshoz a vajat fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, kevergetve megforrósítjuk, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon. A tejet apránként hozzáöntjük, folyamatosan keverve pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, és a sajt felét is hozzáadjuk.
3. Egy akkora kistepsi vagy tűzálló tál aljára, amibe 2-3 lasagnelap pontosan belefér, egy kevés sajtos mártást kenünk, és a tésztát belefektetjük. Erre ismét sajtos masszát kenünk, húsos masszát halmozunk rá, elsimítgatjuk. Újra tészta következik, majd a rétegezést addig folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. A lényeg, hogy a tetején sajtos mártás legyen, különben a tészta nem puhul meg.
4. A tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk, a maradék vajat rámorzsoljuk, végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) kb. 25 percig sütjük. Forrón, kockákra vágva tálaljuk.

Jó tanács
– Mielőtt nekilátunk a munkának, számoljuk meg, mennyi lasagnelapunk van (a 40 dekás csomagban 14-16-ot találhatunk általában), így látjuk, hány réteg is kerül egymásra, így tudjuk elosztani a tölteléket legjobban úgy, hogy mindenhová egyformán jusson belőle.
– Darált, főtt, füstölt hússal is készíthetjük, de akkor sózni nem kell.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 902 kcal • fehérje: 37,7 gramm • zsír: 52,8 gramm • szénhidrát: 68,9 gramm • rost: 0,9 gramm • koleszterin: 156 milligramm