Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka vagy -comb, só, kb. 1 evőkanál finomliszt, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen), 1 kisebb szál póréhagyma vagy 3-4 újhagyma, 10-15 dkg zellergumó, őrölt fekete bors, fél mokkáskanál cayenne-i bors (lehet csípős pirospaprika is), 1 csapott kiskanál currypor, 3-4 evőkanál nem túl sós, édes sötét szójaszósz, 1 csokor petrezselyem, 40 dkg gyufatészta, 5 tojás
1. A sertéshúst félcentis kockákra vágjuk, véletlen se nagyobbra, mert akkor nem puhul meg időben. 1 csapott kiskanál sóval meg a liszttel összeforgatjuk, és a megforrósított vajon (margarinon) 3-4 perc alatt kevergetve hirtelen átsütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük.
2. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a répát, a gyökeret és a póréhagymát negyedekbe vágjuk, vékonyan fölszeleteljük. A zellert hasonlóan apróra vágjuk, és a többi zöldséggel együtt a hús visszamaradó zsírjában 6-8 perc alatt roppanósra pároljuk. Megborsozzuk, a cayenne-i borssal, a curryporral fűszerezzük, a szójaszósszal ízesítjük. A pirított húst hozzáadjuk, egy kevés vizet öntünk alá, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon kb. 10 percig pároljuk. Közben ha kell, elfövő levét pótoljuk, de ügyeljünk arra, hogy mindig csak kevés lé legyen alatta.
3. A gyufatésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Egy kevés hideg vízzel leöblítjük, majd az ízes húsos raguval összeforgatjuk.
4. Forrón tányérra halmozzuk, mindegyiknek a tetejére egy-egy tükörtojást teszünk. Nyáron karikákra vágott kovászos uborkával és szeletelt friss paradicsommal körberakjuk.
5 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 818 kcal • fehérje: 34,8 gramm • zsír: 43,0 gramm • szénhidrát: 72,9 gramm • rost: 9,4 gramm • koleszterin: 338 milligramm