Görögös tésztarakottas

Görögös tésztarakottas

Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb, kb. 30 dekás padlizsán, 4-5 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon), 2 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 30 dkg darált bárányhús (marhahús is lehet), 1,5 dl vörösbor, kb. 1 kiskanálnyi készen kapható görög vagy gyros fűszerkeverék, 1,5 kiskanál szárított origano vagy majoránna, 40 dkg (400 gramm töltősúlyú) konzerv hámozott kockázott paradicsom (friss is lehet), 30 dkg penne azaz tollhegytészta, só, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál finomliszt, kb. 4,5 dl tej, 6-8 dkg reszelt parmezán sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa
a tál kikenéséhez:
2 dkg vaj

1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, együtt finomra vágjuk. A padlizsánt, miután a kocsányát levágtuk, héjastól 1 centis kockákra daraboljuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
2. Utóbbit serpenyőben, az olívaolajon 2-3 perc alatt kipirítjuk, a hagymát és a fokhagymát rászórjuk, megfonnyasztjuk. Ekkor kerül bele a darált bárányhús, amivel még néhány percig, azaz fehéredésig kevergetve pirítjuk. A fele borral ízesítjük, majd amikor újra zsírjára sült, a padlizsánt hozzáadjuk. Egy kiskanál fűszerkeverékkel és a morzsolt origanoval fűszerezzük, pár percig együtt pirítjuk, azután a paradicsomot hozzákeverjük, a maradék borral ízesítjük. Lefödve, kis lángon 30 percig alatt megpároljuk.
3. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben a csomagoláson található információk szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük.
4. A vajat fölolvasztjuk, a lisztet rászórjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. A tejet több részletben hozzáadva mártás sűrűségűre főzzük, közben a maradék (fél kiskanál) fűszerkeverékkel ízesítjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. A tűzről lehúzva 1-2 evőkanálnyi parmezánt reszelünk bele.
4. A tészta harmadát egy közepes nagyságú tűzálló tálba terítjük. Egy kevés tejes mártással meglocsoljuk, 1 evőkanálnyi reszelt sajttal meghintjük, majd a húsos massza felét egyenletesen ráhalmozzuk. Erre egyharmadnyi tészta, tejes mártás, reszelt sajt, majd a maradék húsos keverék kerül. Végül az utolsó egyharmadnyi tésztát a tetejére rétegezzük, a maradék mástással bevonjuk. A maradék parmezánt a zsemlemorzsával és a félretett origanóval összekeverjük, a tetejére szórjuk. Jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 30 percig sütjük.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 583 kcal
Italajánlat: száraz vörösbor
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.