Hozzávalók
az olasz változathoz:
1 közepes vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 ág szárzeller, kb. 10 dkg húsos füstölt nyers császárszalonna, 2+2 evőkanál extraszűz olívaolaj, 3 dkg vaj, 1-2 babérlevél, 30-30 dkg darált marhahús és sertéshús, 4 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), só, őrölt fekete bors, 3 dl száraz vörösbor, 3 dl szűrt húsleves, 1 dl tej, 40 dkg spagetti
a tetejére:
5 dkg reszelt parmezán sajt
a „magyaros” változathoz:
1 közepes vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 cikk zeller, 10-12 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1-2 babérlevél, 30-30 dkg darált marhahús és sertéshús, 6 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), só, őrölt fekete bors, kakukkfű, rozmaring, 1 dl száraz vörösbor, kb. 2 kiskanál kristálycukor, 40 dkg spagetti, 3 evőkanál olaj
a tetejére:
10 dkg reszelt sajt
1. Az olasz változathoz a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a többit 0,5 centis kockákra aprítjuk. A szalonnát 0,5 centis kockákra vágjuk, és egy lábasban, 2 evőkanál olívaolaj és a vaj keverékében megpirítjuk. A zöldségeket és a babérlevelet hozzáadjuk, 3-4 percig pirítjuk. A húst a maradék 2 evőkanál olajjal összeforgatjuk, mert ez segít, hogy később morzsalékosra szétessen, ne maradjanak nagy darabok benne. Az előzőekhez adjuk, kevergetve 6-8 percig pirítjuk, akkor jó, amikor a hús mindenhol kifehéredik. Kb. 1 kiskanál sóval és néhány tekerésnyi borssal ízesítjük, a darált paprikával tüzesítjük, de ez akár el is maradhat. A sűrített paradicsommal ízesítjük, a bort ráöntjük, pár percig főzzük, majd ráöntjük a levest. A lehető legkisebb lángra állítjuk, lefedjük, így főzzük kb. 2 órán át. Közben ha kell, elfövő levét mindig csak egy kevés levessel pótoljuk. Nagyjából 15 perccel azelőtt, hogy elkészülne, a tejet is hozzáadjuk. Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, borsozzuk.
A spagettit enyhén sózott, forrásban lévő vízben megfőzzük (ha friss tésztával dolgozunk, akkor azt csak aldente főzzük meg, azaz a közepe egy kicsit roppanjon), leszűrjük, majd azonnal összekeverjük a paradicsomos húsos raguval és már tálaljuk is. A tetejére egy kevés parmezánt reszelünk.
2. A „magyar” változathoz a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a többit 0,5 centis kockákra aprítjuk. A szalonnát 0,5 centis kockákra vágjuk, és egy lábasban, az olajon, bőrét is beledobva kisütjük. Megfuttatjuk benne a hagymát, majd a hússal és a zöldségekkel pirítjuk további 6-8 percig, közben gyakorta megkeverjük. Akkor jó, amikor a hús mindenhol kifehéredik. A paradicsompürével ízesítjük, majd annyi – kb.6 deci – vizet öntünk rá, hogy sűrű mártás legyen belőle. Egy kiskanál sóval ízesítjük, néhány tekerésnyi borssal, egy-egy mokkáskanál morzsolt kakukkfűvel és a rozmaringgal fűszerezzük. A borral és a cukorral ízesítjük, lefödve kb. 45 percig pároljuk. Közben ha kell, elfövő levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk. A spagettit enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük az olajjal, hogy ne ragadjon. Tálaláskor a paradicsomos, húsos keverékkel leöntjük, és reszelt sajttal behintjük.
5-5 főre
Elkészítési idő
a magyaros változat: 1 óra
az olaszos változat: kb. 2 óra
Egy adag:
a magyaros változat: 985 kcal • fehérje: 39,5 gramm • zsír: 59,0 gramm • szénhidrát: 74,0 gramm • rost: 4,2 gramm • koleszterin: 145 milligramm
az olaszos változat: 1079 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.