Bolognai spagetti

Bolognai spagetti

Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 cikk zeller, 10-12 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 60 dkg sovány darált marhahús (lehet sertés- vagy pulykafelsőcomb is), 8 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), ketchup is lehet, só, őrölt fekete bors, kakukkfű, rozmaring,1 dl száraz vörösbor, kb. 2 kiskanál kristálycukor, 40-50 dkg spagetti, 3 evőkanál olaj
a tetejére:
10 dkg reszelt sajt

1. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a többit 1 centis kockákra aprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy lábasban, az olajon, bőrét is beledobva kisütjük.
2. Megfuttatjuk benne a hagymát, majd a hússal és a zöldségekkel pirítjuk további 6-8 percig, közben gyakorta megkeverjük. Akkor jó, amikor a hús mindenhol kifehéredik. A paradicsompürével ízesítjük, majd annyi – kb.2,5 deci – vizet öntünk rá, hogy sűrű mártás legyen belőle. Megsózzuk, megborsozzuk, kakukkfűvel és a rozmaringgal fűszerezzük. A borral és a cukorral ízesítjük, lefödve 10-15 percig pároljuk.
3. A spagettit enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük az olajjal, hogy ne ragadjon. Tálaláskor a paradicsomos, húsos keverékkel leöntjük, és reszelt sajttal behintjük.

5 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 985 kcal • fehérje: 39,5 gramm • zsír: 59,0 gramm • szénhidrát: 74,0 gramm • rost: 4,2 gramm • koleszterin: 145 milligramm