Hozzávalók
a tésztához: 2,5 dkg élesztő, 2,8 dl langyos tej, 1 evőkanál kristálycukor, kb. 60 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet), 2 tojás, 1 kiskanál só
a töltelékhez: 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg darált dió, 10 dkg porcukor
a nyújtáshoz: finomliszt
a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére és az oldalára: 6-8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 evőkanál kristálycukor, 0,5 dl főzőtejszín vagy tej, 1 csomag vaníliás cukor
1. Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, és egy kiskanál cukorral meleg helyen kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután egy nagy tálban a maradék tejjel és a többi tésztához valóval 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk, és újabb 30 percen át pihentetjük.
2. Ezalatt a töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú, 36×20-25 centis téglalappá nyújtjuk.
3. A diókrémmel megkenjük, majd akár a piskótatekercset, föltekerjük. Olvasztott vajba vagy margarinba mártott késsel 12 körülbelül 3 centi vastag szeletre vágjuk. Oldalukat olvasztott vajjal (margarinnal) egyenként körbekenjük, majd margarinnal kikent 26 centi átmérőjű tortaformába egymás mellé fektetjük.
4. Tetejüket a maradék vajjal (margarinnal) megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszínnel lekenjük, és kb. 20 ºC-kal erősebb lánggal további 15-18 percig sütjük. Még melegen a vaníliás cukorral meghintjük.
12 darab
Elkészítési idő: 1 óra + kelesztés
Egy darab: 412 kcal • fehérje: 10,0 gramm • zsír: 17,4 gramm • szénhidrát: 53,3 gramm • rost: 0,7 gramm • koleszterin: 48 milligramm