Diós és mákos bejgli – édesanyám receptje – készült az OnLive© főzőiskola 4.-5. adásában

Hozzávalók
a tésztához: 3 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 3 kiskanál kristálycukor, 50-50 dkg finom- és rétesliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 50 dkg vaj vagy sütőmargarin, 50 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 0,5 dl rum, 2 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 csapott evőkanál só
a tészta nyújtásához: kb. 15 dkg finomliszt (Graham-liszt is lehet)
a töltelékekhez: 40-40 dkg darált dió és mák, 40 dkg porcukor (valódi barna cukor is lehet), 20-24 dkg mazsola, 2-3 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, kb.
1 dl rum, 1-1,5 dl tej
a tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez: 4 tojássárgája

1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percre félretesszük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés előtt 1-2 napra áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.)
3. Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk. Először a két oldaláról hajtunk vissza 1-2 centit, nehogy itt a végén majd kifolyjon a töltelék, majd felcsavarjuk és kikent tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. 2 tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük 2 tojássárgájával.
4. Hústűvel egészen az aljáig több helyen megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 55-60 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendő.

Jó tanács
– Letakarva szobahőmérsékleten 1-1,5 hétig, hűtőszekrényben 3-4 hétig eláll.
– Lefagyasztható.

kb. 50-50 szelet
Elkészítési idő: 2 óra +pihentetés
2 szelet: 373 kcal • fehérje: 6,9 gramm • zsír: 17,7 gramm • szénhidrát: 46,5 gramm • rost: 1,8 gramm • koleszterin: 55 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető