Hozzávalók
a tésztához:
3 dkg élesztő, 1 dl tej, 25 dkg kristálycukor, 1 kg finomliszt, 50 dkg vaj vagy sütőmargarin, 6 tojássárgája, 1 dl rum, 1 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 csapott evőkanál só, 2 csomag vaníliás cukor
a diótöltelékekhez:
45 dkg darált dió, 1,5 dl tej, 25 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 1-2 csomag vaníliás cukor, kb.
1 dl rum, 2 evőkanál baracklekvár, 8 dkg étcsokoládé
a máktöltelékhez:
45 dkg darált mák, 3 dl tej, 25 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1-2 csomag vaníliás cukor
a tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez: 2 nagy tojás
1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, 1 evőkanál kristálycukrot hozzáadunk, és 15 percre félretesszük, ezalatt felfut. A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, a maradék cukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. 8, egyenként kb. 26 dekás részre osztjuk, és letakarva hűtőbe tesszük.
2. A diótöltelékhez a tejet fölforraljuk, a cukrot beleszórjuk, kevergetve föloldjuk. A dióra öntjük, majd a mazsolával, a reszelt narancshéjjal, a vaníliás cukorral, a rummal és a lekvárral összegyúrjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, azután belekeverjük az apró kockákra vágott csokoládét. 4, egyenként kb. 25 dekás részre osztjuk.
3. A máktöltelékhez a tejet fölforraljuk, a cukrot beleszórjuk, kevergetve föloldjuk. A mákra öntjük, majd a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral összegyúrjuk. 4, egyenként kb. 25 dekás részre osztjuk.
4. Egy tésztát kiveszünk a hűtőből, és meglisztezett gyúrólapon vagy 2 lap sütőpapír között 30-35×25 centis téglalappá nyújtjuk. Egynegyednyi tölteléket elsimítunk rajta. Először a tészta két oldaláról hajtunk vissza 1 centit, nehogy itt a végén majd kifolyjon a töltelék, felcsavarjuk és kikent tepsibe rakjuk. Ugyanígy készítjük el a többi bejglit is.
5. A tészta lekenéséhez való tojást szétválasztjuk. A tojássárgáját 2 evőkanál hideg vízzel avagy tejjel simára keverjük, a tészták tetejét lekenjük vele. 30-35 percen át meleg helyen kelesztjük. Ezután a villával kikevert tojásfehérjével kenjük le, és újabb 25-30 percen át kelesztjük.
6. Hústűvel egészen az aljáig több helyen megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) 35 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.
Jó tanács
– Folpacka csomagolva szobahőmérsékleten 1-1,5 hétig, hűtőszekrényben 3-4 hétig eláll.
– A kisült bejgli lefagyasztható.
– Készíthetjük úgy is, hogy a tészta felére mák, a másik felére diótölteléket simítunk, és ezután tekerjük föl. Így, attól függően melyik oldaláról hengerítjük föl, belül mákos, kívül diós bejglit kapunk vagy éppen fordítva 🙂
4-4 rúd
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.