Drezdai stollen (drezdai kalács)

Drezdai stollen (drezdai kalács)

Hozzávalók
a tésztához:
10 dkg hámozott mandula, 30 dkg mazsola keverék (nagy- és kisszemű, aranyszínű és fekete vegyesen), 7,5 dkg kis kockákra vágott kandírozott narancshéj (oranzsát), 7,5 dkg kis kockákra vágott kandírozott citromhéj (citronát), 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál barna rum, 6 csepp keserümandula-olaj, 50 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 8 dkg kristálycukor, kb. 1,5 dl tej, 1 mokkáskanál só, fél kiskanál mézessütemény fűszerkeverék, 1 tojás, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tetejére:
8 dkg olvasztott vaj vagy sütőmargarin, 8 dkg porcukor

1. A mandulát mazsolányi darabokra vágjuk, egy tálba szórjuk. A mazsolát, az oranzsátot, a citronátot és a vaníliás  cukrot hozzáadjuk. A rummal és a mandulaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük, és jól letakarva így érleljük néhány órán át. Amikor a közelében járunk, keverjük meg.
2. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, 1 evőkanál cukrot szórunk rá,  a langyosra melegített tejet ráöntjük. Egy kevés liszttel betakarjuk, egy tiszta konyharuvával lefedjük, és meleg helyen 25-30 perc alatt felfuttatjuk.
3. Ezután a maradék cukrot, a sót, a fűszerkeveréket, a tojást és az olvasztott, de nem meleg vajat (margarint) hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk, akkor jó, ha közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, majd 40 x 30 centi nagyságúra, kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A mandulás-mazsolás keveréket rászórjuk, föltekerjük, majd jól összegyúrjuk. Vastagabb, egy kicsit ovális rudat formálunk belőle, aminek a két oldalát sodrófával egy kicsit ellapítjuk, így lesz a kalács közepe egy kicsit magasabb. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
5. Ezután előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 1 óra 10 perecen át sütjük. Ha a vége felé tulzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Amikor kész, még melegen az olvasztott vajjal (margarinnal) körös-körül lekenjük, és dupla rétegben porcukorral behintjük.
6. Amikor kihűlt, folpackba tekerjük, és a hűtőszekrény legkevésbbé hideg részén – ez általában a zöldségtároló rekesze –  érleljük 2-3 hétig, hogy az íze összeérjen.

Jó tanács
– Ez a sütemény sok-sok hétig eláll, így megsüthetjük jó előre, és váratlan vendégek érkezésekor azonnal kínálhatjuk; legfeljebb várni kell vele egy kicsit, hogy ne legyen olyan hideg.

Kb. 30 szelet
Elkészítési idő. 3 óra + pácolás + pihentetés
Egy szelet: 210 kcal • fehérje: 3,6 gramm • zsír: 8,9 gramm • szénhidrát: 27,8 gramm • rost: 1,8 gramm • koleszterin: 9 milligramm