Hozzávalók
a tésztához:
30 dkg mazsola keverék (nagy- és kisszemű, aranyszínű és fekete vegyesen), 10 dkg kis kockákra vágott kandírozott narancshéj (oranzsát), 10 dkg kis kockákra vágott kandírozott citromhéj (citronát), rum a gyümölcsök áztatásához, 50 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 8 dkg kristálycukor, kb. 1,5 dl tej, 10 dkg hámozott mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanál keserümandula-olaj (lehet helyette 2-3 kiskanál dióolaj is), 1 mokkáskanál só, fél kiskanál mézessütemény fűszerkeverék, 1 tojás, 20 dkg vaj
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tetejére:
8 dkg vaj, 8 dkg porcukor
1. A mazsolát, az oranzsátot, a citronátot tálba szórjuk, és annyi, – 2-3 deci -, rumot öntünk rá, amennyi ellepi. Letakarva, egy éjjelen át így érleljük, amikor a közelében járunk, megkeverjük. Másnap leszűrjük, a rumot pedig más sütemény készítéséhez eltesszük.
2. A lisztet nagy tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, 1 evőkanál cukrot szórunk rá, a langyosra melegített tejet ráöntjük. Egy kevés liszttel betakarjuk, egy tiszta konyharuvával lefedjük, és meleg helyen 20-25 perc alatt felfuttatjuk. A mandulát mazsolányi darabokra vágjuk.
3. Ezután a maradék cukrot, a mandulát, a vaníliás cukrot, a mandulaolajat, a sót, a fűszerkeveréket, a tojást és az olvasztott, de nem meleg vajat hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk, akkor jó, ha közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt megkelesztjük.
4. A lecsöpögtetett gyümölcsöket és a mandulát hozzáadjuk, alaposan összegyúrjuk. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, majd két részre osztjuk, meggömbölygetjük. Vastagabb, egy kicsit ovális rudat formálunk belőle, sütőpapírral bélelt vagy vajazott lisztezett tepsibe tesszük, és a tetejét középen nem túl mélyen bevágjuk. (A videóban egy másik fajta formálás is szerepel.)
Vizes ecsettel lekenjük, és letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
5. Ezután újra lekenjük vizes ecsettel, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) 40 perecen át sütjük. Amikor kész, még melegen az olvasztott vajjal körös-körül lekenjük, és dupla rétegben porcukorral behintjük.
6. Amikor kihűlt, folpackba tekerjük, és a hűtőszekrény legkevésbbé hideg részén – ez általában a zöldségtároló rekesze – érleljük 2-3 hétig, hogy az íze összeérjen.
Jó tanács
– Ez a sütemény sok-sok hétig eláll, így megsüthetjük jó előre, és váratlan vendégek érkezésekor azonnal kínálhatjuk; legfeljebb várni kell vele egy kicsit, hogy ne legyen olyan hideg.
Kb. 30 szelet
Elkészítési idő. 3 óra + pácolás + pihentetés
Egy szelet: 210 kcal • fehérje: 3,6 gramm • zsír: 8,9 gramm • szénhidrát: 27,8 gramm • rost: 1,8 gramm • koleszterin: 9 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.