Hozzávalók
a tésztához: 37,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg kristálycukor, 7 tojás, 25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanálnyi mandulabél, 2 evőkanál keserű kakaópor, 2-3 evőkanál tej
a tepsi kikenéséhez: vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez: 1 üveg (35-40 dkg) meggybefőtt
a tetejére: 1 csomag (40 gramm) vaníliaízű pudingpor, 5 dl tej, 4 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 evőkanál porcukor
a mázhoz: 20 dkg tortabevonó étcsokoládé, 3-4 dkg vaj vagy sütőmargarin
1. A tésztához a puha (szobameleg) vajat (margarint) a cukorral addig keverjük, míg az utóbbi fel nem oldódik benne. A tojásokat egyesével beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a cukros, vajas (margarinos) masszával összedolgozzuk. Ezután elfelezzük, az egyiket az apróra vágott mandulával, a másikat a kakaóval és a tejjel keverjük össze.
2. Egy nagy tepsit vajjal (margarinnal) kikenünk, a világos (mandulás) tésztát belesimítjuk. A kakaós tésztát rásimítjuk. A meggyet lecsöpögtetjük, a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 30 percen át sütjük, hűlni hagyjuk.
3. A pudingport 1 deci tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve fölforraljuk. A tejes pudingport beleöntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha (szobameleg) vajat (margarint) először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Kanalanként hozzáadjuk a vaníliás krémet. A kihűlt tésztára kenjük.
4. A csokoládét a vajjal (margarinnal) együtt vízfürdőben fölolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük, végül villával hullámokat húzunk (rajzolunk) bele.
Jó tanács
– Letakarva hűtőszekrényben 3 napig eláll.
kb. 30 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 315 kcal