Epres mascarponés kosárkák – készült az OnLive© főzőiskolában


Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, fél csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl
a nyújtáshoz:
finomliszt
a formák kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez:
60 dkg finom eperlekvár, 75 dkg Szarvasi mascarpone sajt, 1 citrom, kb. 6 evőkanál porcukor, 54 kicsi vagy 27 nagy szem eper

1. A tésztához a lisztet a vajjal vagy margarinnal és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojások sárgájával és a tejföllel összedolgozzuk. Lisztezett gyúrólapon hosszúkás hengerré formáljuk, azután 6 egyenlő darabra vágjuk.
2. Egyenként 3-4 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk, 9 részre szabjuk. Kis kosár formákat kikenünk, a tésztával kibéleljük. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 12-15 percig sütjük.
3. Amikor kihűltek, a kis tésztakosarak mindegyikébe 1-1 kiskanálnyi lekvárt töltünk (lehet habzsákból is), és ecsettel a kosárkák falára is felkenjük.
4. A mascarpone sajtot a citrom kifacsart levével és a porcukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és a kosarakba töltjük. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, a szemeket félbevágva a kosarakra (a krémre) rakjuk.

Jó tanács
– Ha nem tudjuk egyszerre megsütni a kosarakat – például mert nincs elegendő formánk – akkor sincs baj, legfeljebb tovább tart. A tésztából mindig csak egyet nyújtsunk ki, és vágjunk fel, a többit letakarva a gyúrólapon hagyhatjuk. A tölteléket pedig tegyük hűtőszekrénybe, és csak akkor vegyük ki, amikor éppen kell.

54 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 170 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.