Hozzávalók:
1 tojás, 15 dkg porcukor, 18 dkg vaj vagy sütőmargarin, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg tisztított mogyoró (legjobb az úgynevezett törökmogyoró), 10 dkg aszalt vagy cukrozott gyümölcs (birsalmasajt is lehet), 5 dkg mazsola, 3,5 dl (kb. 23 dkg) rétesliszt (finomliszt is lehet), 1 csomag (12 g) sütőpor, 1 csapott mokkáskanál só, 5 tojásfehérje
a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál rétesliszt (finomliszt is lehet)
1. A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt teljesen simára keverjük, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk.
2. A csokoládét, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (az utóbbit vehetjük eleve így), majd a mazsolával együtt az előzőekhez adjuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük, megsózzuk, azután ezt is hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan – nehogy összetörjük – a gyümölcsös masszába forgatjuk.
3. Egy egyliteres őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 45 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
– Remek recept a maradék tojásfehérje felhasználására. Ha marad 1-2 tojásfehérje, fagyasszuk le, s amint összejött egy gyümölcskenyérre való, már süthetünk is.
kb. 24 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 174 kcal • fehérje: 2,9 gramm • zsír: 9,2 gramm • szénhidrát: 19,8 gramm • rost: 0,6 gramm • koleszterin: 31 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.