Gyümölcsrizs I.


Hozzávalók:
15 dkg fényezetlen „A” rizs, 2 dl víz, kb. 5 dl tej, csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 2-3 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2-3 evőkanál cukor (méz is lehet), 50 dkg friss gyümölcs (de a fagyasztott vagy konzerv is jó), 3 dl habtejszín
a díszítéshez: 2 dl habtejszín

1. A rizst átválogatjuk, és megmossuk. Egy lábasban a 2 deci vizet, egy másikban pedig a tejet forraljuk fel.
2. A rizst a vízbe szórjuk, és addig – kb. 3 percig – főzzük, amíg a folyadékot mind magába szívja. Közben többször megkeverjük. Végül a tejet is ráöntjük. Kissé megsózzuk, a vaníliás cukorral ízesítjük, és a vajat is hozzáadjuk.
3. Kis lángon 8-10 percig forraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, a cukrot belekeverjük és a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetve, szorosan lefödve hagyjuk kihűlni. Így a rizs a saját gőzében puhul meg.
4. A friss gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, ha kell, kimagozzuk és földaraboljuk. A fagyasztott gyümölcsöt fölengedjük (a konzerv levét lecsöpögtetjük).
5. A tejszínt kemény habbá verjük és laza mozdulatokkal a kihűlt rizsbe keverjük. Egy mély tálat langyos vízzel kiöblítünk, és a rizst a gyümölccsel rétegezve beletöltjük. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, fél napon át dermesztjük, végül tálra borítva tálaljuk. Tetejét tejszínhabbal díszítjük.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + dermesztés
Egy adag: 700 kcal • fehérje: 11,6 gramm • zsír: 45,0 gramm • szénhidrát: 62,4 gramm • rost: 3,6 gramm • koleszterin: 136 milligramm