Hozzávalók
a tésztához:
25-30 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál tejföl
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a töltelékhez:
25 dkg őrölt mák, 5 közepes alma (kb. 60 dkg), 20 dkg porcukor, 3 evőkanál sárgabarackíz
a tetejére:
3 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
1. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a porcukorral és annyi tejföllel amennyit fölvesz, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, hűtőszekrényben pihentetjük 2 órán át.
2. Ezután egyenletesen egy kikent, liszttel behintett, kb. 30 x 25 centis tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) kb. 10 perc alatt elősütjük, azaz félig megsütjük.
3. A mákot tálba szórjuk, a megmosott almát ráreszeljük, majd a porcukorral és a barackízzel összekeverjük. Egyenletesen az elősütött tésztára halmozzuk, és kb. 15 percre a sütőbe visszatoljuk.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is beleszórjuk, ezzel verjük jó keményre. A zsemlemorzsát a mákos lepényre szórjuk, a cukros tojáshabot rásimítjuk. A sütőbe visszatoljuk 25-30 percre, de már csak a legkisebb lánggal (60-70 ºC) sütjük, pontosabban szárítjuk tovább. Fontos, hogy szép fehér maradjon rajta a hab. Amikor kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
kb. 30 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés
Egy szelet: 193 kcal