Havas fenyők

Hozzávalók

a tésztához:
35 dkg finomliszt, 12 dkg porcukor, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojássárgája
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojásfehérje
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
maréknyi tisztított pisztácia, porcukor
az összeállításhoz:
10 dkg aszalt sárgabarack, 25 szem magozott aszalt szilva,
12-15 szem piros koktélcseresznye

1. A tésztához a lisztet a porcukorral összeforgatjuk, majd a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadjuk, és addig gyúrjuk, míg tésztává összeáll. Letakarjuk, és legalább 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. Ezután meglisztezett gyúrólapon 2 milliméter vastagságúra kinyújtjuk. Egyenlő mennyiségben kiszúrunk belőle 3, 5 és 6 centi nagyságú csillagokat, amiknek a közepét hurkapálcával kilyukasztjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk. A tojásfehérjét villával kissé felverjük, a csillagokat ezzel lekenjük. A pisztáciát apróra vágjuk, a tésztára szórjuk.
3. Kikent tepsibe rakjuk az azonos méretűeket, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC), a nagysága szerint 6-9 perc alatt megsütjük. Sütés közben a belefúrt lyukak benőhetnek, ezeket melegen fúrjuk ki újra.
3. Hurkapálcikából 6-7 centis darabokat vágunk, az egyik végüket kihegyezzük. A sárgabarackot negyedekbe vágjuk, ez lesz a fenyő törzse. A csillagokat nagyság szerint hármasával a hurkapálcikára tűzzük úgy, hogy közéjük barackot tűzünk, az így előkészített fenyőket 1-1 szem aszalt szilva taplazatra állítjuk. Amikor az összes kész, porcukorral megszórjuk.
4. A koktélcseresznyéket félbevágjuk, a fenyők tetejére tűzzük, ez lesz a csúcsuk.

Kb. 25 darab
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + pihentetés
Egy darab: 182 kcal