Hájaskifli

Hájaskifli

Hozzávalók:
25 dkg tisztított liba- vagy sertésháj, 45 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál só, 1 tojás, kb. 1 dl tej
a nyújtáshoz: finomliszt
a töltéshez: kb. 40 dkg sűrű sütésálló szilvalekvár
a lekenéshez: 1 tojás
a tetejére: 1 csomag vaníliás cukor

1. A hájat hideg vízzel átmossuk, majd jól behűtjük, hogy könnyebben ledarálhassuk. Ha ezzel megvagyunk, a fele liszttel összedolgozzuk, téglalap alakúra formáljuk, hűtőbe tesszük.
2. A többi lisztet a sütőporral meg a sóval elkeverjük, majd a tojással és a tejjel könnyű, rétestésztához hasonló tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett gyúrólapon jó tányér nagyságúra nyújtjuk, a hájas tésztát a közepére tesszük, a tészta széleit ráhajtjuk.
3. Ezután akkora téglalapra nyújtjuk ki, amekkorára csak tudjuk. Hosszabbik oldalát gondolatban négy részre osztjuk; balról is, jobbról is egynegyedet a közepe felé behajtunk, majd a tészták találkozásánál is egymásra hajtjuk. Ez az úgynevezett dupla hajtás. Tiszta konyharuhával letakarva 20 percre a hűtőbe tesszük.
4. Ezt a hajtogatást, 90 fokkal mindig elfordítva a tésztát – a pihentetéssel együtt még háromszor megismételjük. Végül
1 centi vastagságúra kinyújtjuk, 6×6 centis négyzetekre vágjuk. 28-30 darab lesz belőle, melyek mindegyikére, egyik csücskéhez közel, 1 kiskanálnyi sűrű szilvalekvárt halmozunk. A tészta csücskét ráhajtva feltekerjük, kifli formájúra hajtjuk.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a fölvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 20 percig sütjük. Még melegen a vaníliás cukorral behintjük.

Jó tanács
– Letakarva szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben 6-7 napig eláll.

28-30 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 159 kcal • fehérje: 3,3 gramm • zsír: 7,1 gramm • szénhidrát: 20,3 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 31 milligramm