Házi szilvás lepény – Papp Gergő és Kupeczki Dóra receptje – készült az OnLive© főzőiskola 34. adásában

Házi szilvás pite  -  Papp Gergő és Kupeczki Dóra receptje


Hozzávalók:
5 tojás, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj vagy jóféle sütőmargarin, 8 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kristálycukor, 0,5 dkg szódabikarbóna, 12 dkg főzni való vaníliaízű pudingpor, 35 dkg finomliszt
a tetejére:
1-1,25 kg szilva (idényen kívül felezett magozott fagyasztott szilva), kb. 3 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, porcukor
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy jóféle sütőmargarin

1. A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a kristálycukrot is beledolgozzuk. A tojások sárgáját a puha (szobahőmérsékletű) vajjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral jó habosra keverjük. Továbbra is erős fokozaton keverve a tejet apránként hozzáöntjük. A vajas tojáskrémet óvatos mozdulatokkal a tojáshabba forgatjuk, majd apránként beleszórjuk a szódabikarbónával és a pudingporral összekevert lisztet is. Óvatosan – hogy ne törjük –, de azért jól összedolgozzuk.
2. Egy nagytepsit vajjal kikenünk, a tésztát egyenletesen belesimítjuk. Közben a sütőt jó közepes lángra (190 ºC; légkeveréses sütőt 170 ºC) bemelegítjük.
3. A szilvát félbevágva kimagvaljuk, a kristálycukorral és a fahéjjal összeforgatjuk. Magházukkal fölfelé sűrűn a tészta tetejére rakjuk. Ha mélyhűtött gyümölccsel készítjük, akkor fontos, hogy felengedés nélkül, fagyosan rakjuk a tésztára! Az előmelegített sütőben 32-35 percig sütjük.
4. Még langyosan meghintjük porcukorral, de csak akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt.

Jó tanács
– Készülhet más zamatos gyümölccsel is, de garantáltan szilvával a legfinomabb.

Kb. 40 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 146 kcal • fehérje: 2,1 gramm • zsír: 6,0 gramm • szénhidrát: 20,6 gramm • rost: 0,8 gramm • koleszterin: 38 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.