Hókifli – készült az OnLive© főzőiskola 3. adásában


Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg rétesliszt, 37,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 mokkáskanál só, 3 dl tejföl
a nyújtáshoz:
egy kevés rétesliszt
a töltelékhez:
20-20 dkg darált dió, őrölt mák és porcukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, 0,5 dl rum, 0,5 dl tej
a forgatáshoz:
30 dkg vaníliás porcukor

1. A tésztához a lisztet a margarinnal két tenyerünk közt elmorzsoljuk, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután három részre osztjuk, egyenként kissé meggömbölygetjük, és letakarva kb. 15 percre félrerakjuk.
2. Ez elegendő idő arra, hogy elkészítsük a dió- és a máktölteléket, már ha a kifliket nem lekvárral töltjük. Ehhez a diót a fele porcukorral, a fele mazsolával, a fele reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, csak rum helyett tej kerül bele.
3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, majd egy 6 centi átmérőjű, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztadarabokat tegyük félre, mert a végén összegyúrva ezt is kiszaggathatjuk.
4. A tésztakorongok alsó részére kis csíkban tölteléket halmozunk, feltekerjük, majd kissé meghajlítjuk, így nyeri el kifli formáját. Ezután sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe rakjuk.
5. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 15 percig sütjük. A kis kifliket még melegen a vaníliás porcukorban megforgatjuk.

Jó tanács
– Jól záródó fémdobozban 2 hétig is eláll, de akár le is fagyasztható.
– Dió és mák helyett kb. 60 dkg kemény, sütésálló lekvárral is tölthetjük.

kb. 100 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab lekváros: 62 kcal • fehérje: 0,6 gramm • zsír: 2,5 gramm • szénhidrát: 9,2 gramm • rost: 0,2 gramm • koleszterin: 1,2 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.