Kossuth-kifli – készült az OnLive© főzőiskola 16. adásában

Kossuth-kifli

Hozzávalók:
5 tojás, 5 tojásnak megfelelő súlyú (30-35 dkg) kristálycukor, vaj vagy sütőmargarin (leket olaj is) és rétesliszt vagy finomliszt (lehet vegyesen is), 1-2 csomag vaníliás cukor, 1 kisebb citrom héja
a tetejére:
15 dkg dió
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt

1. A tojásokat megmossuk, majd héjastól megmérjük, hogy a többi hozzávalót is előkészíthessük. Ezután sárgájukat a cukor felével és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, ez elektromos habverővel maximális fokozaton 4 perc.  A vajat (margarint) éppen csak fölolvasztjuk (ne legyen meleg), majd apránként az előzőekhez keverjük, tovább habosítjuk. A lisztet beleszórjuk, a jól megmosott, szárazra törölt citrom sárga héját belereszeljük.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként hozzáadjuk a többi cukrot is. Ha jó kemény, egyharmadát jól elkeverjük a lisztes masszával, mert az csak így lesz olyan lágy, hogy a többi fehérjét óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjük, beleforgathassuk.
3. Egyenletesen egy kivajazott, kilisztezett nagytepsibe simítjuk, a durvára vágott dióval behintjük. Jó közepes lánggal (kb. 190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 25 percig sütjük.
4. Ha kihűlt, nagyobb (7-8 centis) pogácsa- vagy fánkszaggatóval (lehet pohárral is) félholdakat (kifliket) szúrunk ki belőle.

Jó tanács
– A tésztába 1-2 evőkanál rumot vagy fél csomag sütőport is keverhetünk, amiket a liszttel együtt kell hozzáadni.

kb. 50 darabhoz
Elkészítési idő: 40 perc
Egy darab: 118 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.