Máglyarakás


Hozzávalók:
6 szép alma, 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 8 szikkadt zsemle (ugyanilyen súlyú kifli vagy kalács is lehet), 1 liter tej, 4 tojás, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg sárgabarackíz
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, zsemlemorzsa

1. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük. (Ha vastag az alma héja, akkor meg kell hámozni a gyümölcsöt!) A fahéjjal megszórjuk, és egy lábasban, 5 deka olvasztott vajon (margarinon), 7-8 perc alatt megpároljuk – lehet 2-3 részletben is –, de vigyázzunk, nehogy túlzottan megpuhuljon.
2. A zsemlét 1 centi vastagon fölszeleteljük – de nem lapjában –, és egy magas falú tepsiben szétterítjük. A tejet fölforraljuk. A tojások sárgáját a többi margarinnal, a fele porcukorral (ez méz is lehet) meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, a forró tejet ráöntjük.
3. Ezután a zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje. Egy kb. 30 x 20 centis, magas falú tepsit kikenünk, morzsával behintjük. Az áztatott zsemle felét belesimítjuk, a párolt almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk.
4. A barackízt egy kevés (kb. 1 deci) vízzel simára keverjük, és háromnegyedével megkenjük a zsemlét. Sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 percig sütjük.
5. Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk. A rakottasra kenjük, és visszatoljuk a sütőbe. A lángot kb. 15 ºC-kal mérsékeljük, a máglyarakást még 15 percig sütjük. A lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk, a habot 10 percig így szárítjuk. Kb. 10 percig pihentetjük, majd azon melegében, kockákra vágva kínáljuk.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Egy adag: 663 kcal • fehérje: 12,8 gramm • zsír: 22,0 gramm • szénhidrát: 103,4 gramm • rost: 2,5 gramm • koleszterin: 193 milligramm