Márványos kuglóf

Márványos kuglóf
Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg porcukor, 6 tojás, 1 csomag sütőpor, 25 dkg finomliszt, 1 evőkanál kakaópor
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé

1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A tojásokat egyenként hozzáadva tovább habosítjuk. A sütőport a liszttel összekeverjük, laza mozdulatokkal a tojásos masszába forgatjuk. Kettéosztjuk, az egyik felét a kakaóval ízesítjük.
2. A kétféle masszát habverővel (így lesz csíkos, márványos), 2-3 mozdulattal épp csak összekeverjük, majd kivajazott, kilisztezett kuglófformába töltjük.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 45 percig, majd a lángot kissé mérsékelve (160 ºC; légkeveréses sütőben 145 ºC) 25 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, azután rácsra borítjuk, és az olvasztott csokoládét ecsettel egyenletesen rákenjük.

Jó tanácsok
– A csokoládébevonat szebb lesz, ha az olvasztott csokoládét a kuglófra öntjük, hagyjuk, hogy lecsorogjon róla, és csak körben igazítjuk el. Ehhez azonban kétszeres mennyiségre van szükség; persze ebből is csak 10 deka kerül a tésztára, a többi lecsorog, amit ha megdermedt, fóliába csomagolhatunk, és a legközelebbi sütésig eltehetünk.
– A kakaó elhagyásával hagyományos módon is elkészíthetjük.

12 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy szelet: 398 kcal