Hozzávalók:
4 tojás, 20-25 dkg kristálycukor, 18 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só
a tetejére:
kb. 50 dkg meggy, 10-15 dkg dióbél, 2 csomag vaníliás cukor
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, kb. 2 csapott evőkanálnyi finomliszt
1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral, elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc alatt sűrű krémmé keverjük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat/margarint hozzáadjuk, együtt simára keverjük. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk, vigyázva, nehogy összetörjük.
2. Egy közepes nagyságú (30 x 25 centis) tepsit kivajazunk, kilisztezünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk.
3. A meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk és a tészta tetejére rakosgatjuk. Ha fagyasztott és szobahőmérsékleten felengedett gyümölcsből vagy befőttből készítjük, mindig jól le kell csepegtetni. A vanílíás cukorral behintjük. A diót durvára vágjuk és a meggyre szórjuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 15 percig, majd a sütés erősségét úgy 10-15 ºC-kal csökkentve további 35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, végül kockákra vágjuk.
Jó tanács
– Idényen kívül jól lecsöpögtetett fagyasztott vagy befőtt meggyből is készíthetjük.
– Meggy helyett cseresznyével, szilvával, sárgabarackkal vagy ribiszkével is készíthetjük.
kb. 24 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Egy szelet: 217 kcal • fehérje: 3,7 gramm • zsír: 11,7 gramm • szénhidrát: 24,2 gramm • rost: 0,6 gramm • koleszterin: 46 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.