Meggyes kevert


Hozzávalók:
18 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 tojás, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor
a tetejére:
kb. 50 dkg meggy, 15 dkg dióbél, 2 csomag vaníliás cukor
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, kb. 2 csapott evőkanálnyi finomliszt

1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat/margarint először magában keverjük habosra, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A cukrot beleszórjuk, habverővel intenzíven keverjük, míg kifehéredik, és a cukor is elolvad benne. Ez 3-4 perc. A lisztet a sütőporral összekeverjük, az előzőekhez adjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk, vigyázva, nehogy összetörjük.
2. Egy közepes nagyságú (28 x 28 centis) tepsit kivajazunk, kilisztezünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk. A meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk és a tészta tetejére rakosgatjuk. Ha fagyasztott és szobahőmérsékleten felengedett gyümölcsből vagy befőttből készítjük, mindig jól le kell csepegtetni.
3. A diót durvára vágjuk és a meggyre szórjuk. A vanílíás cukorral behintjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 15 percig, majd a sütés erősségét úgy 10 ºC-kal csökkentve további 25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, végül kockákra vágjuk.

Jó tanács
– Idényen kívül jól lecsöpögtetett fagyasztott vagy befőtt meggyből is készíthetjük.
– Meggy helyett cseresznyével, szilvával, sárgabarackkal vagy ribiszkével is készíthetjük.

kb. 24 szelet
Elkészítési idő: 1 óra
Egy szelet: 217 kcal • fehérje: 3,7 gramm • zsír: 11,7 gramm • szénhidrát: 24,2 gramm • rost: 0,6 gramm • koleszterin: 46 milligramm