Panettone

Panettone

Hozzávalók
a tésztához:
3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 50 dkg finomliszt, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg mazsola, 5-5 dkg cukrozott narancs és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
6 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 csomag vaníliás cukor

1. Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb.15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott de nem meleg vajjal (margarinnal) dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát meg a citrom – és narancshéjat beledagasztjuk. Egy panettone formát vastagon kikenünk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük. Keresünk egy kb. 18 centi átmérőjű, 20 centi magas, sütőbe is betehető fazekat vagy egy ugyanilyen széles lábast, aminek a belső peremét duplán hajtogatott sütőpapírral magasítjuk meg. Az is jó, ha egy hasonló nagyságú mázas virágcserepet fogunk be erre a célra, hisz az eredeti panettonék is agyagból készült formákban sültek. Ha előkerítettük a megfelelő edényt, a belsejét vastagon kikenjük, ha sütőpapírral magasítottuk a formát, akkor a papírt is ki kell kenni. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.
3. Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 35 percen át tovább sütjük.
4. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített olvasztott vajjal (margarinnal) gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

Jó tudni
– Ez a milánói specialitás sokszáz éve elmaradhatatlan „kelléke” az olasz karácsonynak. Eredetileg liszt és víz keverékéből napokig érlelt kovásszal és speciális sütéssel készült, így sokáig eltartható volt. Mára szinte már csak élesztővel készítik, így ilyen recept alapján sütöttük mi is.

8 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + kelesztés
Egy szelet: 635 kcal • fehérje: 11,4 gramm • zsír: 27,3 gramm • szénhidrát: 84,1 gramm • rost: 6,0 gramm • koleszterin: 163 milligramm