Profiterol – készült az OnLive© főzőiskolában


Hozzávalók:
az alaprecept szerint elkészített égetett tészta
a töltelékhez:
a krémhez: 4 tojás, 1 liter tej (még jobb, ha részben vagy egészben főzőtejszín), 1 kisebb vaníliarúd vagy 1-2 csomag vaníliás cukor, 3,5 csomag (14 dkg) főzni való vanília ízű pudingpor, 25 dkg kristálycukor
a csokoládé mártáshoz:
6 dl zsíros (30%-os) tejszín, 6-8 dkg vaj, 8 evőkanál kristálycukor, 40 dkg jóféle étcsokoládé

1. Az alaprecept szerint elkészítjük a tésztát, amiből majd feleakkora fánkokat sütünk, mint a képviselőfánkhoz, hogy egy-két harapásra be lehessen majd kapni őket. Ehhez a tésztát sima csővel ellátott habzsákba töltjük, és kikent tepsire vagy sütőlapra diónyi gombócokat nyomunk belőle. Az alapreceptben megadott mennyiségből kb. 40 darab fánk lesz. Ezeket vizes kézzel egy kicsit megspricceljük, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (230 ºC; légkeveréses sütőben 210 ºC) 4 percig sütjük. Ekkor a lángot mintegy 20 ºC-kal mérsékeljük, és a fánkokat így sütjük további 12 percig anélkül, hogy közben a sütő ajtaját kinyitnánk. Ezután a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk — például egy fakanállal kitámasztjuk —, és így szárítjuk a fánkokat további 15-20 percig. Ezután már kivehetjük a sütőből, had hűljenek ki.
2. A krémhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük. 8 deci tejet egy lábasba öntünk, a lapjában kettévágott vaníliarúd belsejét belekaparjuk, fölforraljuk. A pudingport a maradék tejjel, a tojássárgájával és a cukorral jól kikeverjük. A forró vaníliás tejhez zúdítjuk, és habverővel szüntelenül keverve sűrű krémet főzünk belőle. Ehhez elég éppen csak 1 percig forralni. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a tojáshabot azonnal beleforgatjuk.
3. Amilyen melegen csak tudjuk, sima csővel ellátott habzsákba töltjük, és a fánkok üregébe nyomjuk, amire háromféle lehetőségünk is van. A kis fánkok tetejét levágjuk, így töltjük a krémmel, és „kalapjukat” visszarakjuk. Az is jó, ha a kis fánkok alját a habzsák csövével benyomjuk, ezen keresztül töltjük meg az üreget. Az is jó megoldás, ha nem a fánkok alját lyukasztjuk ki, hanem az oldalán, ott ahol a legvékonyabb, beszúrunk a sima csővel, és így nyomjuk bele a krémet. Akárhogy is töltöttük a fánkokat, hűlni, szilárdulni hagyjuk.
4. Sűrű csokoládémártást főzünk. Ehhez a tejszínt a vajjal és a cukorral ízesítve fölforraljuk. A csokoládét apró darabokra tördeljük, a tűzről levett cukros tejszínbe rakjuk, majd egy elektromos habverővel keverni kezdjük. Mire elolvad benne a csokoládé, langyos lesz, pont úgy, ahogy tálalni akarjuk.
5. A fánkokat kettesével tányérra rakjuk, és úgy kanalazzuk rá a sűrű csokiszószt, hogy az mindenhol bevonja. Azonnal tálaljuk, mielőtt a tészta elázik a csokimártástól

Jó tanács
– A kis fánkokat (profiterolokat) vaníliakrém helyett csokoládékrémmel is tölthetjük.
– Népszerű változata az is, amikor a kis fánkok tetejét levágjuk, üregükbe fagylaltot töltünk, ami lehet vanília, csokoládé vagy például pisztácia is, tetejüket (kalapjukat) rárakjuk. Tányérra tesszük, és rácsurgatjuk a langyos, sűrű csokoládémártást.
– Ez a csokoládémártás sűrű, ha maradna belőle, megkeményedik, így újra kell melegíteni.

20 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy főre: 495 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.