Rizsfelfújt málnaöntettel


Hozzávalók:
40 dkg fényezetlen „A” rizs, 4 dl víz, 8 dl tej, 1 csapott kiskanál só, 25 dkg porcukor, 5 dkg vaníliás cukor, 6 tojás, 5-6 dkg vaj vagy sütőmargarin, 6 evőkanál tejföl, 10 dkg mazsola, 2 citrom lereszelt héja
a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin, zsemlemorzsa
a tálaláshoz: málnaszörp

1. Közepes lábasban 4 deci vizet fölforralunk, megsózzuk. A rizst átválogatjuk, megmossuk, majd a vízbe szórjuk, és közepes lángon kevergetve addig főzzük, míg az összes vizet el nem főtte. Ez 1-2 perc.
2. Közben a tejet fölforraljuk, a rizsre öntjük, 2-3 evőkanál cukorral ízesítjük. Amint újra forr, megkeverjük, kis lángra állítjuk, és lefödve 10-15 percig főzzük, ezalatt a rizs az összes tejet magába szívja. A tűzről lehúzzuk, a lábas fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, nehogy a meleg elillanjon, és a rizst így, saját gőzében puhítjuk még kb. 20 percig. Ezután villával fölkeverjük.
3. Közben a tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. Az olvasztott vajat, a tejföl, a rizst és a megmosott mazsolát hozzáadjuk. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét laza mozdulatokkal beleforgatjuk.
4. A masszát egy kb. 30 x 20 centis, kikent, morzsával megszórt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 45-50 percig, tűpróbáig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd még langyosan kockákra vágjuk, és málnaszörppel körülöntve azonnal tálaljuk. Letakarva hűtőszekrényben 3 napig eláll.

Jó tanács
– Készíthetünk kétszínű rizsfelfújtat is: a masszát elfelezzük, és az egyikbe 1 púpozott evőkanál keserű kakaóport keverünk. A tálban ez kerül alulra, a fehéren hagyott rizses massza pedig a tetejére. Ezután sütjük.
– A rizsfelfújtat almával is gazdagíthatjuk, ezt a változatot Masánszky-rizsfelfújtnak nevezik. Ehhez kb. 80 deka jól megmosott almát héjastól lereszelünk, kissé kifacsarjuk (ezt a friss gyümölcslevet igyuk meg), 2-3 evőkanál kristálycukorral, 1 mokkáskanál őrölt fahéjjal összekeverjük. A rizses massza felét a tálba simítjuk, erre kerül az alma, amit a maradék rizzsel befedünk. Ezután sütjük. Másik változata szerint ezt azután még lekvárral megkenjük, cukrozott tojáshabot simítunk rá, pont mint a máglyrakásnál, és így sütjük meg.

Jó tanács
– Lisztérzékenyek ügyeljenek arra, hogy a tál kikenéséhez való zsemlemorzsa olyan legyen, amilyet ők is ehetnek, vagy egyszerűen hagyják ki.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag (szörp nélkül): 598 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.