Sárgarépás, narancsos kiflik


Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 evőkanál kristálycukor, 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), fél csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 1 narancs
a tészta kinyújtásához: finomliszt
a tetejére: 1 csomag vaníliás cukor

1. A répát megtisztítjuk, kis lyukó reszelőn (sajtreszelőn) lereszeljük. Egy nagy serpenyőben a vajat vagy margarint fölolvasztjuk, a répát beleszórjuk. A cukorral ízesítjük, majd lefödve, kis lángon 12-15 perc alatt puhára pároljuk. Közben néhányszor megkeverjük.
2. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd a porcukrot, a narancs lereszelt héját és kifacsart levét meg a kihűlt répát hozzáadva összegyúrjuk.
3. Jól belisztezett gyúrólapon 0,5 centi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Egyenlő háromszögekre vágjuk, s ezeket a csúcsuk felé haladva egyenként fölcsavarjuk.
4. Az így kapott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 25 percig sütjük. Még melegen a vaníliás cukorral behintjük.

Jó tanács
– Letakarva szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben 3 napig eláll.

14-16 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 147 kcal