Stíriai metélt


Hozzávalók:
75 dkg tehéntúró, 25 dkg finomliszt, 6 tojás, 2,5 dl tejföl, só, 6 púpozott evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál búzadara
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tál kikenéséhez:
3 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál zsemlemorzsa
a tetejére:
1 csomag vaníliás cukor

1. Egy nagyobb lábasban 2-2,5 liter vizet fölforralunk. A túrót áttörjük; egyharmadát (25 dekát) félretesszük. A többit a liszttel, 2 tojással, 0,5 deci (1 evőkanál) tejföllel, csipetnyi sóval meg 1 púpozott evőkanál cukorral összegyúrjuk.
2. Ez a tészta kissé ragacsos marad (ha keményebbre gyúrjuk, főzés, majd sütés után élvezhetetlen lesz), amit lisztezett deszkán, lisztezett kézzel 0,5 centi vastagra, téglalap alakúra lapítunk.
3. Ezután kisujjnyi darabokra vágjuk; vagyis lisztes pengéjű késsel először keresztben majd hosszában földaraboljuk. A forrásban lévő vizet megsózzuk, a tésztát beleszórjuk, és ha mind feljött a víz tetejére, közepes lángon még 6 percig főzzük. Hideg vízbe átszedjük, 1-2 percig bennehagyjuk, majd leszűrjük.
4. A maradék 4 tojást szétválasztjuk, és sárgájukat a félretett 5 evőkanál cukorral fehéredésig (habosra) keverjük. Ez elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. Az eltett túrót (25 dkg) meg a tejfölt hozzáadjuk, a vaníliás cukorral ízesítjük, a darát és a jól lecsöpögtetett főtt tésztát belekeverjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
5. Egy kb. 20×30 centis tűzálló tálat margarinnal kikenünk, morzsával behintjük, és a túrós masszát egyenletesen beletöltjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 150 ºC) kb. 50 percig sütjük. Néhány percig pihentetjük, végül még melegen fölszeleteljük, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Jó tanács
– Letakarva hűtőszekrényben 2 napig eláll, bár ezalatt egy kicsit összeesik.

8 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 449 kcal