C-vitamin (aszkorbinsav)

Vízben oldódó vitamin, melyből egy 70 kilós ember napi szükséglete 40-120 milli-

gramm (mg). Számos emlős képes szintetizálni (maga előállítani), de az ember nem. Szinte minden vitamin és nyomelem feladatának teljesítéséhez C-vitaminra is szükség van, például javítja a vas felszívódását, fokozza az A- és E-vitaminok hatását. Sokoldalúsága miatt gyakran mindenes vitaminnak is nevezik, hisz számos enzim aktivátora, szerepe van az immunrendszer működésében, a gyógyulásban, a szövetek, sejtek regenerációjában és a mellékvesehormon képzésében. Felszívódását, hasznosulását a dohányzás kb. 40%-kal csökkenti, de hasonló hatású néhány gyógyszer (antibiotikumok, fogamzásgátlók) és a magas láz is. A fehérje- és zsiradékdús táplálkozás csökkenti, míg a szénhidrátban dús étkezés fokozza a szervezet C-vitamin-igényét. Hiányakor fáradtság, végtag- és ízületi fájdalom, vérzékenység, étvágytalanság, izomgyengeség, fogínyvérzés jelentkezhet, de csökken a szervezet ellenálló képessége a fertőző betegségekkel szemben is. Több hónapnyi C-vitamin-hiány skorbutot okoz. A C-vitamin első előállítója, Szent-Györgyi Albert magyar származású, Nobel-díjas amerikai orvos-biokémikus kimutatta, hogy a C-vitamin mellett egy másik, vitaminszerű anyagra is szükség van, hogy hatását kifejthesse. Ezt citrinnek nevezte el, amit a zöldségek, gyümölcsök szintén tartalmaznak.

A legtöbb C-vitamint 100 grammra vonatkoztatva a következő élelmianyagok tartalmazzák:

friss csipkebogyó  400 mg erős paprika  250 mg petrezselyemzöld  160 mg zöldpaprika   150 mg brokkoli  110 mg fekete ribiszke, padlizsán   105 mg szárított csipkebogyó   100 mg kelbimbó   90 mg karalábé   80 mg karfiol  60 mg káposztafélék átlag  50 mg narancs  50 mg citrom  45 mg kivi, grépfrút, eper, paraj, sóska, mandarin  40 mg

Megjegyzés

A vízben oldódó vitaminok tulajdonsága, hogy különböző mértékben ugyan, de hőre érzékenyek. Vigyázzunk hát a főzés- és tárolás időtartamára is. Például a friss csipkebogyó C-vitamin-tartalma is fokozatosan csökken, s mire kiszárad, „csak” negyed- annyit tartalmaz, a belőle főzött tea pedig már csak az ötödét, azaz 20 milligrammot.