Tátracsúcs


Hozzávalók
a tésztához:
3 tojássárgája, 12 dkg (6 csapott evőkanál) finomliszt, 1 evőkanál hideg víz, 6 dkg (3 csapott evőkanál) kristálycukor, 6 tojásfehérje
a csokoládékrémhez:
3 dl főzőtejszín, 28 dkg kristálycukor, 35 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg keserű kakaópor
a díszítéshez:
maréknyi vékony csíkokra vágott mandula (készen így kapható)
a bevonáshoz:
20 dkg étcsokoládé

1. Először a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt egy lábasban a cukorral, kevergetve 2-3 percig forraljuk. A margarint beledobjuk, ha elolvadt benne, a kakaót is beleszitáljuk. Jól elkeverjük, a tűzről lehúzzuk, hűlni hagyjuk, majd hűtőszekrénybe tesszük pár órára, de még jobb, ha egész éjjelre ott hagyjuk.
2. A tésztához a tojássárgáját 1 evőkanál liszttel és a vízzel simára keverjük, majd a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, közben apránként a lisztet is beleszitáljuk. A masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 16 kisebb, egyenként kb. 6 cm-es félgömböt nyomunk belőle. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 10 percig sütjük, közben  a sütőajtót résnyire kitámasztjuk, hogy a tészta gőzmentesen sülhessen (légkeveréses sütőnél nem kell kinyitni a sütőt!).
3.  Ezután fokozatosan elzárva a sütőt, vagyis 2-3 percenként 10-15 ºC-kal csökkentve a hőmérsékletet, a tésztát még 10-12 percig szárítjuk.
4. A csokoládékrémet elektromos habverővel jó habosra keverjük. majd simacsöves habzsákba töltjük, és 7-8 cm magas csúcsokat nyomunk belőle a tésztára. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy kicsit megdermedjen, mert csak így tartja meg a formáját. Ezután olvasztott csokoládéval bevonjuk, a vékony csíkokra vágott mandulával megtüzdeljük, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

16 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + dermesztés
Egy darab: 453 kcal