Túrógombóc – készült az OnLive© főzőiskola 8. adásában

Túrógombóc

Hozzávalók:
50 dkg rögös tehéntúró, 2 tojás, 5 evőkanál búzadara, só, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet 4 evőkanál olaj is), 5 evőkanál zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
2-3 dl tejföl
a tetejére:
2-3 evőkanál porcukor (cukorbetegek ezt hagyják el vagy használjanak helyette por alakú édesítőszert)

1. A túrót szitán áttörjük, a tojások sárgájával, a búzadarával és 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon.
2. Ezalatt a vajat (margarint) fölolvasztjuk és a morzsát közepes lángon, fakanállal szorgalmasan keverve 2-3 perc alatt aranysárgára pirítjuk benne.
3. Egy nagyobbacska lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. A túrós masszából vizes kézzel 12-15 kis gombócot formálunk, majd óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk. Amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, hogy a gombócok ne hirtelen főjenek, inkább csak dagadjanak a gyöngyöző forrású vízben.
4. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, nincsenek még készen, további 8-10 percig kell főzni őket. A tűzet elzárjuk, a gombócokat még 5-10 percig duzzadni hagyjuk. Végül szűrőkanállal óvatosan hideg vízbe szedjük 10-15 másodpercre, így kívül hirtelen egy kérget kapnak s később sem esnek szét.
5. Jól lecsöpögtetjük, a morzsában meghempergetjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk; aki szereti, porcukrot (fahéjas porcukrot) is szitálhat rá.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc + 1 óra pihentetés
Egy adag: 653 kcal • fehérje: 29,7 gramm • zsír: 34,4 gramm • szénhidrát: 56,0 gramm • rost: 2,1 gramm • koleszterin: 173 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.