Zabos almáslepény


Hozzávalók:
3-4 evőkanál szójagranulátum, 1,6 kg alma, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25-25 dkg zabpehely és zabkorpa, 2 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliáscukor, 1-1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg és gyömbér, 6-7 evőkanál sárgabarackdzsem (másféle is lehet, a cukorbetegeknek cukormentes!), 4-4 evőkanál mazsola és dió (mogyoró vagy mandula)
a tepsi kikenéséhez:
diónyi vaj vagy sütőmargarin

1. A szójagranulátumot 15-20 percre kb. 2 deci meleg vízbe áztatjuk. Ezalatt az almát megmossuk, kétharmadát héjastól lereszeljük, a többit kockákra vágjuk.
2. A vajat a zabpehellyel és a zabkorpával összekeverjük. A felpuhult, levétől kinyomkodott szójagranulátumot meg a reszelt almát (ezt nem kell kinyomkodni, sőt, az a jó, ha minél levesesebb) hozzáadjuk, majd az egyik citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral ízesítjük. Egyenletesen egy enyhén kikent nagy tepsibe nyomkodjuk.
3. A kockákra vágott almát a másik citrom reszelt héjával, a szegfűszeggel és a gyömbérrel ízesítjük. A zabpelyhes tésztára szórjuk, egy kicsit bele is nyomkodjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 percig sütjük.
4. Ekkor a dzsemmel megkenjük, a mazsolával meg a durvára vágott dióval meghintjük és a sütőbe visszatolva további 5-8 percig sütjük. 6×4 cm-es szeletekre vágjuk.

Jó tanács
– Készülhet csak zabpehellyel vagy csak zabkorpával is.
– Ha az alma nem elég leveses, kb. 1,5 deci rostos almalevet is adjunk hozzá, nehogy kiszáradjon.

kb. 24 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy szelet: 182 kcal • fehérje: 5,3 gramm • zsír: 6,6 gramm • szénhidrát: 25,3 gramm • rost: 5,7 gramm • koleszterin: 0 milligramm

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.